Smakosze.pl Przepisy Jak przygotować kiszone szparagi? Lepsze nawet od ogórków
canva/merc67

Jak przygotować kiszone szparagi? Lepsze nawet od ogórków

7 czerwca 2022

Kiszone szparagi stanowią nietypowy, choć wyjątkowo smaczny rarytas, na który warto się skusić. Można go podać zarówno do sałatek czy kanapek, jak i do obiadu. Przygotowanie jest bardzo proste, a smak jest jeszcze lepszy niż w przypadku kiszonych ogórków. Skusicie się?

Szparagi są sezonowym warzywem, które smakuje doskonale pod wieloma postaciami. Proponowaliśmy wam już ich smaczną wersję z grilla , a także podpowiadaliśmy, że obłędnie smakują z jajkiem sadzonym . Dziś pokażemy wam jak zamknąć ten pyszny smak w słoiku.

Przepis na wyśmienite kiszone szparagi

Kiszonki najlepiej przygotować w słoikach o objętości około 700-800 ml.

Składniki na 1 słoik:

  • zielone szparagi

  • 2-4 ząbki czosnku

  • 1 baldach kwitnącego kopru

  • woda

  • sól niejodowana (25-30 g na 1 litr płynu)

Opcjonalne dodatki:

  • młode marchewki

  • kawałek świeżego chilli

  • gałązki świeżego estragonu (1 szt./słoik)

Przygotowanie:

Zielone szparagi myjemy i usuwamy zdrewniałe końce. Najlepiej jest ułamać każdą sztukę osobno — podzieli się dokładnie w miejscu, gdzie twardy koniec przechodzi w smaczną część.

Jeśli dodajemy marchewki, szorujemy je starannie, odcinamy natkę oraz cienkie korzonki , a na koniec każdą sztukę przecinamy wzdłuż na połówki lub ćwiartki. Warzywami wypełniamy słoiki o wysokości odpowiednio dobranej do długości szparagów.

Do każdego z naczyń dodajemy czosnek oraz koper, a także estragon i chilli, jeśli ich używamy. Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej sól. Roztwór studzimy.

Przelewamy go do słoików. Zakręcamy je i odstawiamy na 7 dni. Po tym czasie kiszone szparagi powinny już nadawać się do spożycia. Przechowujemy je w lodówce. Smacznego.

Szparagi ze słoika są pysznym dodatkiem do wielu dań
Szparagi ze słoika są pysznym dodatkiem do wielu dań

Źródło zdjęcia: canva/rmitsch

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hajduczeknaturalnie

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy