Smakosze.pl Przepisy Jak przygotować soczysty pieczony boczek?
canva/Mijau

Jak przygotować soczysty pieczony boczek?

20 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Boczek, jak mało który kawałek mięsa, doskonale nadaje się do pieczenia. Jest to zasługą sporej zawartości tłuszczu, która chroni mięso przed wysuszeniem i w dużej mierze wytapia się w czasie pieczenia. Dziś powiemy wam jak przygotować soczysty, pieczony boczek. Będzie on pysznym dodatkiem do pieczywa, zwłaszcza w chłodne dni.

Boczek, ze względu na sporą zawartość tłuszczu, z pewnością nie powinien zbyt często gościć w naszym menu. Jednak od czasu do czasu, jeśli nie macie zbyt wysokiego poziomu cholesterolu, możecie sobie pozwolić na taką pyszną ucztę. Bo czego, jak czego, ale smaku pieczonemu boczkowi nie można odmówić.

Jak przygotować soczysty pieczony boczek?

Do pieczenia należy przeznaczyć większy kawałek mięsa, taki ważący co najmniej 1 kg. W czasie obróbki termicznej boczek bowiem bardzo się kurczy, bo paruje z niego woda i wytapia się sporo tłuszczu. Zbyt mały kawałek może sprawić, że mięso nie będzie soczyste po upieczeniu. Boczek może mieć skórę i żeberka lub tylko chrząstki.

Po oczyszczeniu i opłukaniu boczku trzeba go dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Skórę warto naciąć w kratkę, by łatwiej wytapiał się z mięsa tłuszcz.

Teraz boczek należy przyprawić. Najlepszymi przyprawami do boczku są niewątpliwie: czosnek, majeranek, sól i pieprz. Gwarantują one pieczeni doskonały aromat i smak.

Można jednak do przyprawienia boczku użyć też papryki słodkiej i ostrej, tymianku, oregano, a także jagód jałowca i listków laurowych. Mięso natarte przyprawami warto zawinąć w folię lub włożyć do zamykanego pojemnika i wstawić na dobę do lodówki.

Boczek pieczemy w 200 st. C przez ok. 60-75 minut. Czas pieczenia zależy oczywiście od wielkości kawałka mięsa. Po umieszczeniu boczku w brytfannie warto go podlać odrobiną wody, by słonina zbytnio się nie spiekła.

Przepis na pieczony boczek

Składniki:

  • ok. 1,2 kg surowego boczku

  • 4 ząbki czosnku

  • majeranek

  • sól, pieprz

Przygotowanie pieczonego boczku

Mięso opłucz, osusz. Natrzyj zmiażdżonymi ząbkami czosnku, majerankiem, solą i pieprzem. Zawiń w folię, wstaw na co najmniej 12 godzin do lodówki.

Boczek umieść w brytfannie, na dno naczynia wlej trochę wody. Brytfannę z boczkiem wstaw do piekarnika o temp. 200 st. C i piecz mięso ok. 70 minut.

Na naszej stronie znajdziecie też przepis na pieczoną karkówkę , a także na boczek gotowany w łupinach cebuli .

boczek
boczek

Źródło zdjęcia: canva/akarlas

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepisy, beszamel.se, przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy