Smakosze.pl
Ciasto na pierogi

canva/adamico70, Getty Images

Jak zrobić pulchne i miękkie ciasto na pierogi?

13 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ciasto na pierogi wymaga odrobinę wprawy w przygotowaniu - dzięki temu zawsze można cieszyć się idealnym efektem. Jeśli chcesz, aby ciasto było pulchne i miękkie, dodaj do niego odrobinę masła. Tłuszcz poprawi jego właściwości, fakturę, a także smak.

Pierogi jadamy w Polsce praktycznie na okrągło. Podajemy je do stołu przez cały rok, niezależnie jaka jest pogoda czy okazja. Dużą zaletą tego dania jest uniwersalność ciasta, w które zawija się farsz.

I właśnie na nim się tym razem skupimy. Jest to bowiem najważniejszy element pierogów. Masło w cieście sprawia, że staje się bardziej elastyczne i wytrzymałe, a przy okazji miększe i pulchniejsze.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ciasto do pierogów

Potrzebujesz więcej przepisów na pyszne potrawy? Sprawdź ten tekst, w którym zdradzamy, jak przygotować idealne ruskie pierogi. Tutaj wyjaśniamy, jak gotować ziemniaki.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania

  • 1 jajko

  • ok. 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej i ciepłej, lecz nie gorącej wody

  • 1 łyżeczka masła

  • 1 łyżeczka soli

Zacznij od przesypania mąki przez sitko prosto do miski. Wsyp sól i wymieszaj z mąką. Wbij jajko, wrzuć masło i stopniowo dolewaj małą ilość wody, aby wszystkie produkty dobrze się połączyły.

Projekt bez tytułu - 2021-09-03T164540.515

Nietypowy przepis na obłędnie pyszną grecką wersję gołąbków

CZYTAJ DALEJ

Zacznij zagniatać ciasto dłońmi w misce, a następnie przenieś je na stolnicę. Gdy przestanie kleić się do rąk, a jego powierzchnia będzie gładka, możesz skończyć ugniatanie.

Przenieś ciasto do miski i odstaw je pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie możesz faszerować je nadzieniem, lepić i gotować. Smacznego.

Pierogi

Źródło: canvwa/MagMos, Getty Images Signature

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: u-jedrusia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były puszyste?

Przepisy

Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były puszyste? Wystarczy banalnie prosty trick

Czytaj więcej >
Soczysta surówka do mięs z kapustą pekińską

Przepisy

Soczysta surówka do mięs z kapustą pekińską. Pyszne uzupełnienie obiadu

Czytaj więcej >
Soczyste i delikatne kotlety z flądry

Przepisy

Soczyste i delikatne kotlety z flądry. Pyszna alternatywa dla schabowego

Czytaj więcej >
Kiszone łodygi brokułów - pyszny rarytas z resztek

Przepisy

Kiszone łodygi brokułów, czyli jak wykorzystać resztki. Nic się nie zmarnuje

Czytaj więcej >
Powidła śliwkowe bez mieszania - prosty przepis

Przepisy

Kochasz powidła śliwkowe, lecz nie znosisz ich mieszać? Znamy sprytne rozwiązanie. Hit wśród przetworów

Czytaj więcej >
Kluski ziemniaczane z kaszą manną są miękkie i lekkie

Przepisy

Do klusek ziemniaczanych dodajesz mąkę i jajka? Wsyp 1 inny składnik, a zachwycą Cię miękkością

Czytaj więcej >