Jak skutecznie wyczyścić piekarnik?
Najprostszym sposobem na wyczyszczenie piekarnika jest umycie ścianek ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń. Jednak, gdy mamy do czynienia z zaschniętym brudem ten patent niestety zawodzi. Pomocny wtedy okaże się sok z cytryny. Podgrzany wraz z wodą, zmiękczy plamy i zniweluje nieprzyjemny zapach. Wypróbujcie tę metodę.
Podpowiadaliśmy wam już jak uwolnić lodówkę od nieprzyjemnych zapachów, a czajnik od kamienia. Tym razem zdradzamy sekret idealnie czystego piekarnika. Do utrzymania go w porządku wystarczą produkty, które każdy z nas ma w kuchni. Przyda się też termoobieg.
Jak skutecznie pozbyć się zanieczyszczeń z piekarnika?
Piekarnik znów będzie lśnił czystością, jeśli zastosujemy prosty patent. Wystarczy, że do jego wnętrza włożymy naczynie żaroodporne wypełnione wodą i sokiem z cytryny. Podgrzana do wysokiej temperatury woda wytworzy parę, która zmiękczy zaschnięte zanieczyszczenia.
By w pełni skorzystać z tego patentu, wasz piekarnik musi być wyposażony w termoobieg. Wtedy para będzie rozprowadzana równomiernie. Jeśli nie macie takiej opcji, konieczne może okazać się ręczne doczyszczenie zabrudzeń.
Ścianki pieca przetrzyjcie ścierką nasączona wodą z płynem do mycia naczyń. Brud powinien zniknąć. Jeśli jednak nie udało się go usunąć, możecie spryskać go octem zmieszanym z wodą w stosunku 1:1.
Ocet i soda oczyszczona zawsze się sprawdzą
Taki płyn silniej zadziała na zapieczone resztki jedzenia. Wyjątkowo oporne plamy warto dodatkowo potraktować pastą z sody oczyszczonej. Miksturę nakładamy na zabrudzenia, pozostawiamy na około 20 minut. Po tym czasie szorujemy dotknięte brudem rejony.
Na koniec usuwamy nadmiar specyfiku, przemywając powierzchnię czystą wodą. W razie konieczności czynność powtarzamy, tym razem spryskując pastę miksturą octową. Reakcja zachodząca między nim a sodą jest na tyle burzliwa, że potrafi oderwać brud od ścianek.
Źródło zdjęcia: canva/idildemir
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuchenny