Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak smażyć karpia, żeby wyszedł soczysty i delikatny?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 19.12.2021 01:00

Jak smażyć karpia, żeby wyszedł soczysty i delikatny?

karp
canva/Montypeter

Karp jest rybą wręcz obowiązkową na wigilijnym stole. Zazwyczaj podajemy go smażonego, bo jest smaczny i prosty do przygotowania. Dziś powiemy wam jak smażyć karpia, żeby wyszedł soczysty i delikatny. Takim z pewnością zachwycą się wszyscy domownicy i goście.

Choć w sklepie do wyboru mamy wiele ryb, przed Wigilią każdy pyta o karpia. Bo, mimo że nie wszyscy za nim przepadają, to jednak jest tradycyjnym daniem na wigilijnym stole. Najłatwiej jest go usmażyć. Zresztą tak przygotowany jest niezwykle smaczny. Trzeba jednak wiedzieć, na co zwrócić uwagę, by wyszedł soczysty.

Jak smażyć karpia, żeby wyszedł soczysty i delikatny?

Przed smażeniem rybę należy obtoczyć w samej mące lub w klasycznej panierce składającej się z mąki, jajka i tartej bułki. Nadmiar panierki należy usunąć, by nie przypalał się w czasie smażenia.

Na patelni trzeba rozgrzać sporą ilość tłuszczu, np. oleju lub klarowanego masła. Na gorący tłuszcz kładziemy porcje ryby i smażymy ją na średnim ogniu, aż z obu stron będzie rumiana.

W czasie smażenia warto potrząsać patelnią, by ryba nie przywarła do jej powierzchni. Po usmażeniu karpia warto położyć na talerzu wyściełanym papierowymi ręcznikami, by usunąć nadmiar tłuszczu.

Karpia najlepiej smażyć niedługo przed podaniem. Wtedy bowiem będzie miał chrupiącą skórkę. Jeśli jednak musisz go podgrzać, nie odsmażaj go na patelni, ani nie wkładaj do mikrofalówki. Wstaw tylko na ok. 15 minut do piekarnika o temp. 160 st. C.

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę?

Kupując karpia, najlepiej wybierz rybę o wadze 1,5-2 kg. Mniejsze mają więcej drobny ości, większe są mniej smaczne.

Jeśli chcesz, by smażona ryba nie miała dużo małych ości, smaż ją nieco dłużej na głębokim tłuszczu. Wówczas małe ości się wytopią.

Po usmażeniu kawałki karpia możesz też włożyć do octowej zalewy. Ocet również rozpuści małe ości. Oczywiście jest to propozycja dla tych, którym nie przeszkadza zapach i smak octu.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pysznego karpia. Sprawdź, jak przygotować karpia pieczonego, a także jak zrobić karpia w galarecie.

karp
karp

Źródło zdjęcia: canva/zi3000

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: haps, beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram