Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak smażyć mielone, żeby nie wyszły surowe w środku? Wszyscy zapominają o 1 szczególe
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 24.07.2023 14:16

Jak smażyć mielone, żeby nie wyszły surowe w środku? Wszyscy zapominają o 1 szczególe

kotlety mielone
Canva/liubomirt

Kotlety mielone to klasyczna potrawa kuchni polskiej. Często gości na stołach Polaków, bo jest smaczna i można ją szybko przyrządzić. Jednak, co zrobić, by mielone nie wyszły surowe w środku? Mamy na to sprawdzony sposób. Warto go wykorzystać w swojej kuchni, a mielone wyjdą idealnie. 

Kotlety mielone, czyli klasyk na talerzu

Kotlety mielone są lubiane przez dzieci i dorosłych. Pyszny smak, chrupiąca skórka i miękkie mięso. Pasuje na co dzień i jako danie na niedzielny obiad. Można przyrządzać mielone z różnymi dodatkami i odkrywać tę potrawę na nowo. 

Czy zdarzyło się wam, że kotlety mielone wyszły surowe w środku? Jeśli tak- zapoznajcie się ze skutecznym sposobem, jak temu zapobiec w przyszłości. Kotlety mielone wyjdą soczyste, smaczne i dobrze usmażone. 

Dodaj do lecza soczysty, egzotyczny owoc. Idealnie skomponuje się z resztą składników, dokładki nieuniknione

Co zrobić, by kotlety mielone nie były surowe w środku?

Do kotletów mielonych warto wybrać mięso wołowe i wieprzowe. Taka mieszanka będzie gwarancją tego, że kotlety będą soczyste, a nie twarde i suche. Mięso mielone nie powinno być też za bardzo tłuste, bo tłuszcz intensywnie będzie się wytapiał, co wpłynie na twardość kotletów. 

Ważnym elementem jest smażenie kotletów. Od tego właśnie zależy, czy nasze danie nie będzie surowe w środku. Zwykle smażenie trwa do 20 minut. Kotlety trzeba ułożyć na rozgrzanej patelni i zmniejszyć moc palnika o co najmniej połowę. Powoli smażymy porcję mięsa przez minimum 5 minut z każdej strony. Pod koniec możemy zwiększyć moc palnika- kotlety będą bardziej chrupiące. 

Patenty na smaczne kotlety mielone

Warto pamiętać, by nie układać kotletów mielonych zbyt ciasno na patelni. Do smażenia należy wybrać masło klarowane, smalec lub olej o wysokim punkcie dymienia. Nie przesadzaj z przyprawami, bo do mielonych w zupełności wystarczy tylko sól i pieprz. Można krótko podsmażyć mielone, a potem włożyć je do piekarnika.

To patent na mniej tłuste i zdrowsze kotlety mielone. Nie będą tak kaloryczne, jak kotlety smażone długo w tłuszczu. Kotlety mielone będą smakować latem z młodymi ziemniakami, kalafiorem, czy fasolką szparagową. Idealna będzie też do nich mizeria. Pisaliśmy o kotletach mielonych od Roberta Makłowicza.  Podawaliśmy też przepis cioci na soczyste mielone. 

kotlety mielone
Canva/Ahanov Michael

Źródło: przepisy.pl, pysznosci.pl