Ciocia pokazała mi najlepszy sposób na kotlety mielone. Są mięciutkie i soczyste dzięki 1 dodatkowi
Przygotowanie idealnych kotletów mielonych nie jest prostą sprawą. Mięso często wychodzi zbyt suche, twarde i zwyczajnie niesmaczne. Aby mieć pewność, że potrawa będzie dokładnie taka, jak powinna warto dodać do niej kaszę jęczmienną. Ten prosty, ale skuteczny trik pokazała mi moja ciocia.
Kotlety mielone z kaszą jęczmienną rozpływają się w ustach
Poniższy przepis to lekka modyfikacja klasycznego sposobu na kotlety mielone. Zaręczam jednak, że wart jest uwagi. Dodatek kaszy do masy mięsnej sprawia, że po usmażeniu potrawa jest bajecznie wręcz soczysta i delikatna. Taki smak kotletów przywołuje na myśl czasy dzieciństwa.
Ciocia wypróbowała chyba wszystkie możliwe receptury na kotlety mielone. Jednak dopiero ta z dodatkiem kaszy spełniła jej oczekiwania. Od lat stosuje ten sposób, zdobywając uznanie całej rodziny. Teraz postanowiła przekazać go dalej.
To ciasto z malinami robię w kilka minut. Nie używam nawet piekarnika. Każdy błaga mnie o przepisPrzepis na kotlety mielone z dodatkiem kaszy
Składniki:
- 300 g wieprzowego mięsa mielonego
- 200 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
- 3 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Jak przyrządzić przepyszne kotlety mielone z dodatkiem kaszy jęczmiennej?
Przygotuj warzywa do kotletów mielonych. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na nie cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj marchewkę. Po kilku minutach smażenia do zawartości patelni dołóż czosnek. Podsmażaj jeszcze przez chwilkę, po czym zdejmij całość z ognia.
Mięso na kotlety mielone przełóż do dużej miski. Dodaj do niego ugotowaną kaszę jęczmienną oraz przestudzone warzywa. Do naczynia wbij jajko, dorzuć musztardę i przypraw całość do smaku. Składniki wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Z wymieszanego mięsa formuj niewielkie kotlety mielone. Każdego z nich obtocz starannie w bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obu stron. Tak przyrządzone kotlety mielone podawaj z ulubionymi dodatkami. Do zrobienia tych niezwykłych kotletów nie potrzebujesz nawet mięsa. Ta surówka będzie się komponować z mielonymi wprost idealnie.