Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak suszyć maślaki? Zawsze pamiętaj o ważnym szczególe
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 13.10.2022 19:10

Jak suszyć maślaki? Zawsze pamiętaj o ważnym szczególe

jak suszyć maślaki
jak suszyć maślaki

Maślaki ze względu na swoja charakterystyczną śliską skórkę, najczęściej przeznaczane są do marynowana lub duszenia. Przy odpowiednim podejściu można je jednak z powodzeniem wysuszyć. Jak suszyć maślaki? Tajemnica tkwi w odpowiednim operowaniu temperaturą piekarnika.

Skórka na kapeluszu maślaka zwyczajnego wydziela dużą ilość śluzu. Sam grzyb zawiera stosunkowo dużą ilość wody, przez co przylgnęła do niego opinia trudnego, jeśli nie wręcz niemożliwego do wysuszenia. My jednak mamy na niego sposób i odpowiadamy na pytanie, jak suszyć maślaki.

Jak suszyć maślaki i jak je wcześniej przygotować?

Maślaki mogą wzbogacić niejedno danie w naszej kuchni. Jak suszyć maślaki, aby można było sięgać po nie zawsze, kiedy jest taka potrzeba? Zacznijmy od samego pozyskania tych grzybów, a także ich przygotowania.

Maślaki najlepiej zbierać, kiedy są jeszcze młode. Takie osobniki mają mniejszą zawartość wody, przez co będą znacznie szybciej ją wytracać. Z tego samego powodu suche i słoneczne dni są znacznie lepsze na zbieranie tych grzybów, niż mokre i deszczowe. Co jeszcze warto wiedzieć w kwestii, jak suszyć maślaki?

Grzyby te należy bezwzględnie obrać ze skórki. Skórka nie dość że utrudnia suszenie, to jeszcze może powodować zatrucia pokarmowe. Jej usunięcie jest koniecznie zawsze, bez względu na to, jak chcemy przetworzyć nasze grzyby

Obieranie maślaków może być żmudnym procesem. Pamiętajmy, że łatwiej jest obierać obeschnięte grzyby niż takie zebrane w deszczowy dzień. Aby obrać maślaka, należy cienkim ostrym nożykiem podważać brzeg skórki i starać się ją zdjąć całą za jednym zamachem. Nożyk warto od czasu do czasu oczyścić ręcznikiem papierowym.

Jak suszyć maślaki w domowym zaciszu?

Kluczowe w zagadnieniu, jak suszyć maślaki, jest umiejętne operowanie temperaturą. Ułożenie tych grzybów w piekarniku czy na grzejniku to stanowczo za mało, aby proces usunięcia wody przeszedł pomyślnie. Przyjrzyjmy się temu zagadnieniu bliżej.

Optymalną temperaturą suszenia dla maślaków jest 50-70 stopni. Aby grzyby nie straciły swoich cennych właściwości, należy zacząć od niskiej temperatury, a następnie stopniowo ją zwiększać. Jak suszyć maślaki w piekarniku?

Rozgrzej piekarnik do 45 stopni i włóż do niego ułożone na kratce grzyby. Suszenie powinno odbywać się przy otwartych drzwiczkach. Kiedy maślaki zaczną się kurczyć pod wpływem częściowego odparowania wody, zacznij stopniowo zwiększać moc piekarnika, aż dojdziesz do 70 stopni. Suszenie przeprowadzaj do momentu, aż z grzybów odparuje cała woda-wysuszone maślaki widocznie zmniejszą swoją objętość. Czy znasz tego niepozornego grzyba jadalnego? Poznaj niezawodny sposób na marynowanie grzybów.

Canva / victorass88
Canva / victorass88

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: