Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyjątkowy jesienny bigos z dodatkiem sezonowych owoców. Ugotuj raz, a zakochasz się w jego smaku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.10.2022 15:53

Wyjątkowy jesienny bigos z dodatkiem sezonowych owoców. Ugotuj raz, a zakochasz się w jego smaku

Wyjątkowy jesienny bigos z dodatkiem sezonowych owoców. Ugotuj raz, a zakochasz się w jego smaku
canva/Qwart

Bigos ze świeżymi śliwkami jest daniem, które posmakuje wszystkim domownikom. Kapusta kiszona, trzy rodzaje mięs, aromatyczne przyprawy i soczyste owoce sezonowe są połączeniem, którego trzeba spróbować. Jesienna wersja kultowego dania zachwyca smakiem.

Świeże śliwki węgierki wykorzystujemy głównie do słodkich przetworów na zimę, deserów i ciast. Nie każdy wie, że owoce sezonowe rewelacyjnie podkreślają smak mięsnych, wytrawnych potraw. Pieczeń w sosie śliwkowym i bigos z dodatkiem świeżych owoców to dania, które muszą pojawić się w Twojej kuchni podczas sezonu.

Sekretem doskonałego bigosu jest kapusta kiszona i mięso. Kapusta musi gotować się przez 2 godziny na bardzo małym ogniu. Do kapusty dodajemy łopatkę wieprzową, boczek i kiełbasę oraz pomidory i aromatyczne przyprawy. Do jesiennego bigosu świetnie pasuje też przyprawa curry i mielony cynamon.

Bigos gotowany z dodatkiem słodkich, świeżych śliwek będzie jeszcze smaczniejszy na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą. Bigos po ugotowaniu ostawiamy do ostygnięcia, wstawiamy do lodówki i podgrzewamy np. na obiad na następny dzień.

Jesienny bigos z dodatkiem świeżych śliwek

Składniki:

  • 1 mała główka białej kapusty

  • 1 kg kiszonej kapusty

  • 500 g łopatki wieprzowej

  • 200 g boczku wędzonego

  • 200 g kiełbasy

  • 500 g śliwek węgierek

  • puszka pomidorów krojonych

  • mały koncentrat pomidorowy

  • pół łyżeczki cynamonu

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • majeranek suszony

  • 2 łyżeczki przyprawy curry

  • 3 ziarna jałowca

  • sól, pieprz do smaku

  • olej rzepakowy, masło klarowane lub smalec do smażenia

Jak zrobić aromatyczny bigos? Jesienna wersja tradycyjnej potrawy zachwyci każdego

Kapustę kiszoną odsącz z wody, poszatkuj, przełóż do większego garnka. Dodaj poszatkowaną kapustę białą, liście laurowe, wlej odrobinę wody i gotuj na małym ogniu 2 godziny, co jakiś czas mieszając.

W tym czasie łopatkę, kiełbasę i boczek pokrój w drobną kostkę. Ziele angielskie i jałowiec zgnieć w moździerzu, następnie wymieszaj z majerankiem, przyprawą curry i cynamonem. Na tłuszczu obsmaż mięso, pod koniec oprósz je mieszanką przypraw i smaż jeszcze chwilę.

Ze śliwek wyjmij pestki i pokrój owoce na mniejsze kawałki, przesmaż na maśle. Kapustę odsącz z wody, dodaj mięso, pomidory, łyżeczkę koncentratu oraz śliwki. Wymieszaj i duś do miękkości. Bigos dopraw do smaku solą i pieprzem.

Ze śliwek zrobisz również aromatyczny sos do mięsa. Pieczeń będzie smakować rewelacyjnie. Pomysł na pożywny obiad na słodko? Knedle ze śliwkami, posypane bułką tartą i polane masłem rozpływają się w ustach.

Śliwki węgierki
canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mgoldecka