Wyjątkowy jesienny bigos z dodatkiem sezonowych owoców. Ugotuj raz, a zakochasz się w jego smaku
Bigos ze świeżymi śliwkami jest daniem, które posmakuje wszystkim domownikom. Kapusta kiszona, trzy rodzaje mięs, aromatyczne przyprawy i soczyste owoce sezonowe są połączeniem, którego trzeba spróbować. Jesienna wersja kultowego dania zachwyca smakiem.
Świeże śliwki węgierki wykorzystujemy głównie do słodkich przetworów na zimę, deserów i ciast. Nie każdy wie, że owoce sezonowe rewelacyjnie podkreślają smak mięsnych, wytrawnych potraw. Pieczeń w sosie śliwkowym i bigos z dodatkiem świeżych owoców to dania, które muszą pojawić się w Twojej kuchni podczas sezonu.
Sekretem doskonałego bigosu jest kapusta kiszona i mięso. Kapusta musi gotować się przez 2 godziny na bardzo małym ogniu. Do kapusty dodajemy łopatkę wieprzową, boczek i kiełbasę oraz pomidory i aromatyczne przyprawy. Do jesiennego bigosu świetnie pasuje też przyprawa curry i mielony cynamon.
Bigos gotowany z dodatkiem słodkich, świeżych śliwek będzie jeszcze smaczniejszy na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą. Bigos po ugotowaniu ostawiamy do ostygnięcia, wstawiamy do lodówki i podgrzewamy np. na obiad na następny dzień.
Jesienny bigos z dodatkiem świeżych śliwek
Składniki:
1 mała główka białej kapusty
1 kg kiszonej kapusty
500 g łopatki wieprzowej
200 g boczku wędzonego
200 g kiełbasy
500 g śliwek węgierek
puszka pomidorów krojonych
mały koncentrat pomidorowy
pół łyżeczki cynamonu
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
majeranek suszony
2 łyżeczki przyprawy curry
3 ziarna jałowca
sól, pieprz do smaku
olej rzepakowy, masło klarowane lub smalec do smażenia
Jak zrobić aromatyczny bigos? Jesienna wersja tradycyjnej potrawy zachwyci każdego
Kapustę kiszoną odsącz z wody, poszatkuj, przełóż do większego garnka. Dodaj poszatkowaną kapustę białą, liście laurowe, wlej odrobinę wody i gotuj na małym ogniu 2 godziny, co jakiś czas mieszając.
W tym czasie łopatkę, kiełbasę i boczek pokrój w drobną kostkę. Ziele angielskie i jałowiec zgnieć w moździerzu, następnie wymieszaj z majerankiem, przyprawą curry i cynamonem. Na tłuszczu obsmaż mięso, pod koniec oprósz je mieszanką przypraw i smaż jeszcze chwilę.
Ze śliwek wyjmij pestki i pokrój owoce na mniejsze kawałki, przesmaż na maśle. Kapustę odsącz z wody, dodaj mięso, pomidory, łyżeczkę koncentratu oraz śliwki. Wymieszaj i duś do miękkości. Bigos dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ze śliwek zrobisz również aromatyczny sos do mięsa. Pieczeń będzie smakować rewelacyjnie. Pomysł na pożywny obiad na słodko? Knedle ze śliwkami, posypane bułką tartą i polane masłem rozpływają się w ustach.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Na jakim mięsie gotujesz rosół? Niemal wszyscy zapomnieli o 1 rodzaju. Nie ma lepszego
Puchate naleśniki bez nadmiaru pracy. 1 składnik błyskawicznie spulchni ciasto
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: mgoldecka