Jak uprażyć kaszę gryczaną?
pixabay.com

Jak uprażyć kaszę gryczaną?

Kasza gryczana często gości na naszych stołach. To doskonały dodatek do dań mięsnych i nie tylko. Aby kasza dobrze smakowała, musi być w odpowiedni sposób przygotowana. Zastanawiasz się, jak ją idealnie uprażyć? Mamy dla Ciebie sprawdzony przepis! 

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?


Kasza gryczana pozyskiwana jest z gryki, rośliny, która dorasta do około 60 cm wysokości i ma pachnące, biało-różowe kwiaty. Dawniej kasza gryczana była bardzo popularna i często gościła na polskich stołach, obecnie jej popularność znowu rośnie, a wszystko dzięki jej właściwościom prozdrowotnym.

Kasza gryczana to przede wszystkim doskonałe źródło białka, ma go aż do 16%. Jest to przy tym bardzo łatwo przyswajalne białko, jest ona więc polecana każdemu, kto dba o sylwetkę, formę i dobre samopoczucie. Oprócz białka kasza gryczana jest również bogatym źródłem aminokwasów egzogennych, takich jak lizyna. Są one niezbędne w procesie budowie białek w mięśniach i wpływają pozytywnie na kondycję psychiczną.

W kaszy znajduje się wiele witamin, głównie z grupy B. Ich regularne spożywanie działa korzystnie na układ nerwowy i krwionośny. Wprowadzenie kaszy do diety jest bardzo ważne ze względu na to, że jest ona bogata w błonnik. Ten składnik działa jak naturalna miotełka, która oczyszcza jelita i organizm, pozwala zachować szczupłą sylwetkę i sprawia, że na dłużej czujesz sytość.

Do tego jest ona niskokaloryczna. 100 gram ugotowanej kaszy ma zaledwie 92 kcal. Warto więc ją włączyć do swojej diety, ale jak ją idealnie przygotować? Najsmaczniejsza jest kasza gryczana uprażona!


Prażenie kaszy gryczanej - jak to zrobić?


Zanim zabierzesz się na prażenie kaszy gryczanej, musisz ją ugotować. Wiele osób ma problemy z tym, aby ugotować idealnie sypką i lekką kaszę gryczaną. Sekretem jest zachowanie odpowiednich proporcji kaszy do wody i odpowiednio szybkie zestawienie jej z ognia.


Przepis na gotowaną kaszę gryczaną jest prosty!

Składniki:

  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli.


Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj wodę, kiedy będzie się gotowała, dodaj sól.
  2. Następnie do wody wsyp szklankę kaszy gryczanej, delikatnie mieszaj przez kilkanaście sekund tak, aby kasza nie przylepiła się do dna.
  3. Poczekaj, aż woda ponownie się zagotuje, zmniejsz gaz i przykryj garnek.
  4. Gotuj kaszę 15 minut pod przykryciem. W tym czasie nie mieszaj ani nie ściągaj pokrywki od garnka.
  5. Po 15 minut wyłącz kaszę, zestaw ją z palnika i zostać przykrytą przez 10 minut. Po upływie tego czasu odkryj pokrywkę, zamieszaj kaszę i zostaw na kilka minut, aby odparowała.


Ugotowana kasza jest gotowa. Możesz ją tak podać do obiadu, świetnie sprawdzi się do mięsa z sosem, gulaszu i innych staropolskich potraw. Kaszę możesz też ostudzić i wykorzystać ją do zrobienia wegańskich kotlecików lub farszu do pierogów. Kaszę możesz też uprażyć w piekarniku.


Jak uprażyć kaszę gryczaną?


Prażenie kaszy gryczanej pozwoli wyciągnąć z niej jeszcze więcej smaku i podkreślić jej orzechowy aromat. Prażenie kaszy jest bardzo proste.

Składniki:

  • ugotowana kasza gryczana
  • 1 łyżeczka masła
  1. Świeżo ugotowaną kaszę wymieszaj z masłem aż do jego rozpuszczenia. Wyłóż kaszę do naczynia żaroodpornego lub garnka, który możesz wstawić do piekarnika.
  2. Nagrzej piekarnik do 125 stopni.
  3. Do nagrzanego piekarnika włóż kaszę. Przykryj ją pokrywką lub folią aluminiową.
  4. Zapiekaj kaszę przez około 30 minut, po tym czasie jest gotowa do podania.


Kaszotto z prażonej kaszy gryczanej


Chcesz podać szybki, pożywny i zdrowy obiad? Doskonałym wyborem będzie kaszotto przygotowane z prażonej kaszy gryczanej! To sprawdzony i szybki sposób na obiad. Jakl je przygotować?


Składniki:

  • szklanka uprażonej kaszy gryczanej
  • połówka piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka oleju
  • 100 g szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • przypraw do smaku.


Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Pierś z kurczaka pokrój na kostkę, dodaj na patelnię i obsmaż dokładnie z każdej strony.
  3. Szpinak dodaj do kurczaka, dopraw solą i pieprzem. Duś, aż kurczak będzie dobrze usmażony, a szpinak zmięknie.
  4. Dodaj na patelnię uprażoną kaszę gryczaną. Zamieszaj i duś około 2 - 3 minuty.

Kaszotto jest gotowe, smacznego!


Kasza gryczana jest zdrowa, pożywna i warto wprowadzić ją do swojego codziennego menu. Teraz już wiesz, jak możesz ją uprażyć, aby była pyszna!

Następny artykuł