Najgorszy błąd podczas gotowania ogórkowej
Ziemniaki sprawdzają się idealnie jako dodatek do zupy. Zazwyczaj wrzucamy je do gotującego się wywaru i pozwalamy im zmięknąć podczas gotowania potrawy. W przypadku zup kwaśnych, takich jak ogórkowa, postępowanie powinno być inne. Jeśli bowiem będziemy gotować ziemniaki wraz z ogórkami, znacząco stracą na smaku i pozostaną twarde.
Zdradzaliśmy wam już wiele sprawdzonych receptur na zupę ogórkową. Wśród nich były patenty znanych kucharzy Jakuba Kuronia i Ewy Wachowicz. Dziś podpowiemy co zrobić, by ziemniaki w zupie ogórkowej nam smakowały. Kluczowy jest moment dodania ich do dania.
Kiedy wrzucić ziemniaki do zupy ogórkowej?
Aby ziemniaki były smaczne, należy dodać je do bulionu, zanim dodamy starte ogórki i sok. Kwaśne dodatki wrzucamy do zupy dopiero wtedy, gdy ziemniaki będą już miękkie. Dzięki takiemu postępowaniu ich smak nie ulegnie zmianie.
Jeśli ziemniaki trafią do kwaśnego płynu, nie ugotują się poprawnie. Z wierzchu będą miały nieprzyjemną skorupkę, a środek będzie al dente. Nie będą więc ani smaczne, ani tym bardziej zdrowe.
Zmiana smaku ziemniaków może być też wynikiem ich zbyt długiego przebywania w zupie. Jeżeli więc planujecie przygotowanie większej ilości zupy, ugotujcie ziemniaki osobno. W ten sposób zachowacie kontrolę nad ich smakiem i dodacie tylko tyle, ile potrzeba.
Ewentualny nadmiar będziecie z powodzeniem mogli wykorzystać do przyrządzenia innych dań np. kopytek. Zapomnicie też o problemie rozgotowanych warzyw, który często występuje, jeśli podgrzewamy potrawę. Trudno tego uniknąć, jeśli planujemy przyrządzenie kilku porcji.
Przy gotowaniu ziemniaków pamiętać z kolei należy o innej zasadzie, której złamanie spowoduje utratę wartości odżywczych ziemniaka. Obrane i pokrojone warzywo zawsze wrzucamy do lekko osolonego wrzątku. Unikajmy również długiego trzymania ich w zimnej wodzie już po obraniu. W ten sposób także tracą swoje walory.
Źródło zdjęcia: canva/Zoryanchik
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: newsy.gotujmy