Jak usunąć skórkę z papryki? 4 sprytne sposoby, które Cię nie zawiodą
Obieranie warzyw korzeniowych, owoców, a nawet pomidorów jest dość proste i oczywiste, ale jak usunąć skórkę z papryki? Okazuje się, że zdanie wcale nie jest trudne. Musimy jedynie wystawić paprykę na działanie wysokiej temperatury. Garnek, piekarnik, mikrofalówka czy palnik - wybór należy do nas.
Obrana papryka znajduje swoje zastosowanie w zupach czy w sosach. Wiedza, jak usunąć skórkę z papryki przyda się na przykład do przygotowania domowego ajwaru. Obrana ze skórki papryka jest lżej strawna i mniej obciąża nasz układ pokarmowy.
Jak usunąć skórkę z papryki szybko i sprawnie?
Jednym z najszybszych sposobów na usunięcie skórki z papryki jest metoda na garnek z wodą. W rzeczonym garnku należy zagotować wodę w takiej ilości, aby papryka mogła się w niej cała zanurzyć. Po zagotowaniu garnek zdejmujemy z ognia, a paprykę wkładamy do wrzątku.
Paprykę moczymy we wrzątku nie dłużej niż 2 minuty. W międzyczasie obracamy warzywo, aby równomiernie zostało ogrzane. Następnie paprykę wyciągamy z garnka i chłodzimy pod zimną wodą. Po tym zabiegu skórka powinna sama odchodzić z warzywa.
Kolejnym niezawodnym sposobem na usunięcie skórki z papryki jest umieszczenie jej w mikrofalówce. Warzywo poddajemy działaniu mikrofali przez ok. 2 minuty, aż stanie się miękkie. Paprykę nieco studzimy i lekko nacinamy skórkę ostrym nożem, by następnie zacząć ją delikatnie zdejmować.
Jak usunąć skórkę z papryki? Inne sposoby
Paprykę możemy z powodzeniem obrać przy pomocy piekarnika. Choć może brzmieć to niedorzecznie, za chwilę wyjaśni się jak usunąć skórkę z papryki tą metodą. Poza pozbyciem się skórki zyskamy też przyjemny posmak pieczonego warzywa.
Paprykę należy oczyścić z pestek i pokroić na kawałki. Następnie skropione oliwą warzywo wsadzamy do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni i pieczemy 15-20 minut. Kiedy skórka zrobi się pomarszczona i wyraźnie ciemniejsza, stanie się bardzo łatwa do usunięcia.
Szybkim i pewnym sposobem na to jak usunąć skórkę z papryki jest opalenie jej nad palnikiem gazowym. Zadziała to podobnie jak opiekanie w piekarniku, jednak będzie zdecydowanie szybsze. Przypalona skórka, podobnie jak ta w wersji pieczonej, wręcz sama oddziela się od reszty papryki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Siostra Anastazja zdradziła, jak kisi kapustę. Ma pewność, że zawsze wyjdzie doskonała
Babcia Teresa zdradziła swój sposób na soczyste kotlety mielone. Nawet ich nie panieruje
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama