Jak wybrać dobrej jakości wędlinę w sklepie?
Lodówki w sklepach spożywczych wypełnione są najróżniejszymi wędlinami. dlatego wybranie najlepszej z nich może być trudne. Jak można przeczytać na portalu porady.interia, świetnym sposobem na rozpoznanie dobrej jakości szynki, jest jej dokładne obejrzenie. Zauważając mocno lśniącą i wilgotną powierzchnię, sięgnij po inny produkt. Może to być bowiem znak, że mięso wypełnione zostało barwnikami i chemią.
Wędlina dla Polaków jest bez wątpienia istotnym elementem kanapek zabieranych przez ludzi do pracy czy szkoły jako drugie śniadanie. Smaczny posiłek, złożony z wartościowych produktów daje dużo energii pomiędzy kolejnymi obowiązkami.
Niestety korzyści z jedzenia kanapek znikają, gdy pomiędzy kromki pieczywa pakuje się szynkę parszywej jakości, stworzoną z najgorszych składników. Dlatego tak ważna jest znajomość sposobów na szybką ocenę kupowanego mięsa. Niżej podpowiadamy, na co zwracać szczególną uwagę.
Sprawdź, czy wędlina błyszczy się w świetle
Dużą zaletą sklepów spożywczych jest z reguły dobre oświetlenie, które pozwala na dokładne sprawdzenie kolorów i ogólnego wyglądu jedzenia. W przypadku wędlin te cechy są bardzo istotne i łatwe do kontroli - wystarczy w końcu jedno błyskawiczne spojrzenie.
Na zdjęciu powyżej, w miejscu oznaczonym czerwoną strzałką, widać specyficzne przebłyski - te zwykle pojawiają się, gdy produkt zawiera sztucznie dodane barwniki. Może to być także oznaka starzenia się, ponieważ zbyt długo leżące szynki pokrywają się błyszczącym śluzem.
Intensywny i jednolity kolor
Naturalne wyroby wędliniarskie rzadko kiedy mogą pochwalić się jednolitym kolorem o dużej intensywności - większość z nich ma lekko różowy i szarawy kolor z białymi, bądź żółtymi miejscami. Mocno różowa barwa, która ma jednolitą konsystencję, powinna zahamować chęć kupna, ponieważ jest znakiem dodatkowego barwienia.
Inną niepożądaną cechą są widoczne dziurki wewnątrz szynki, które pojawiają się dopiero po przekrojeniu. Te z kolei informują ewentualnego klienta o nastrzykiwaniu przez producenta wyrobu wodą, co ma zwiększyć jego masę oraz zarobki przedsiębiorcy.
Dobrze przeanalizuj skład
Wszystkie produkty spożywcze dozwolone do sprzedaży muszą posiadać wyszczególnione wszystkie użyte do produkcji składniki. Czytając skład z tyłu opakowania, skup się przede wszystkim na jego długości oraz zawartości mięsa.
Jeśli lista jest długa, widzisz w niej dużo nieznanych nazw substancji, a zawartość mięsa nie jest duża, odłóż paczkę na swoje miejsce. Zawsze sięgaj po wędliny z krótkim składem, bez mięsa oddzielanego mechanicznie, konserwantów i wypełniaczy.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz recepturę na obłędnie sycącą kiełbasę z piekarnika. Ten tekst wyjawia przepis na zupę z serków topionych i szynki.
Źródło zdjęcia: canva/Devonyu, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: porady.interia