Smakosze.pl Porady Jak wybrać odpowiedniego kurczaka?
canva/Azurita

Jak wybrać odpowiedniego kurczaka?

10 listopada 2021

Po kurczaka często sięgamy wtedy, gdy chcemy przejść na dietę. Mięso to jest delikatniejsze dla naszego układu pokarmowego niż wołowina czy wieprzowina. Należy jednak zwrócić uwagę na pewien szczegół, który wskaże nam, jak dużo białka zawiera dana porcja. Ubogie w ten makroelement kawałki będą miały charakterystyczne białe prążki.

Z kurczaka przyrządzić można wiele pysznych potraw. Pozwolą one w łatwy sposób dostarczyć organizmowi energii oraz niezbędnego do budowy mięśni białka. Aby jednak było to możliwe, musimy kupić odpowiednie mięso. Nie każde bowiem charakteryzować się będzie odpowiednią zawartością składników odżywczych.

Jak wybrać dobrą pierś z kurczaka?

Kupując kurczaka, wybierajmy zawsze piersi, które mają jednolity bladoróżowy kolor i jak najmniej białych fragmentów. Delikatne prążki na mięsie świadczą bowiem o sporej zawartości tłuszczu w danej porcji.

Niestety to nie jedyna zła wiadomość. Pręgowana pierś z kurczaka pochodzi od zwierzęcia, które z dużym prawdopodobieństwem było karmione licznymi antybiotykami i sterydami , mającymi na celu przyspieszenie jego wzrostu.

Szybki wzrost kurczaków prowadzi do występowania dysmorfii mięśni , a w konsekwencji do obniżonej zawartości białka i innych składników odżywczych w produkcie. Manifestuje się to właśnie białymi paskami tłuszczu widocznymi w strukturze kurzej piersi.

Choć mięso z prążkami nie będzie szkodliwe, nie będzie też niestety zbyt odżywcze. Oprócz niższych walorów w tym zakresie, taki kurczak będzie też twardszy. Będzie też mniej smaczny, gdyż utrudnione będzie wchłanianie przypraw. Warto zatem unikać takich porcji.

Po pyszne przepisy na filet z kurczaka zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam m.in. recepturę na soczyste mielone z tego mięsa oraz sposób na kurczaka w aksamitnym sosie z dodatkiem koperku i delikatnych warzyw.

Pierś z kurczaka na desce
Pierś z kurczaka jest smaczna pod warunkiem, że nie zawiera zbyt dużo tłuszczu

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: o2

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy