Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekkie i soczyste kotlety mielone z kurczaka
Adam Moskal
Adam Moskal 15.09.2021 02:00

Lekkie i soczyste kotlety mielone z kurczaka

Kotlety mielone z kurczaka
canva/YelenaYemchuk, Getty Images

Kotlety mielone są pyszne, jednak ich ciężkostrawność może sprawić niektórym problemy. Zamiast używania wieprzowiny, warto zwrócić uwagę na drób. Kotlety przygotowane z tego mięsa są znacznie lżejsze, a ich soczystość oszołamia.

Kotlety mielone z kurczaka są banalnie proste do zrobienia i, co więcej, są łatwiejsze w gotowaniu niż ich tradycyjna wersja. Dlatego polecamy je spróbować - tym bardziej, że w środku mają pewną niespodziankę.

Są one bowiem wypełnione żółtym serem, który podczas smażenia roztapia się, a po rozkrojeniu kotleta wypływa z niego. Z pewnością każdy, komu podasz taki obiad, nie będzie mógł oderwać od niego oczu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kotlety mielone z kurczaka

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych informacji kulinarnych, sprawdź, co jeszcze dla ciebie przygotowaliśmy. W tym artykule opisujemy nietypowy sposób na pierogi po lubelsku, które w farszu zawierają świeże liście mięty. Ten tekst poświęcony został kiszonkom - czy można jeść je na pusty żołądek?.

Składniki:

  • 800 g piersi z kurczaka

  • kostka sera żółtego

  • 2 jajka

  • 1 bułka

  • garść natki pietruszki

  • sól

  • pieprz

  • papryka słodka

  • 1 ząbek czosnku

  • bazylia

  • oregano

  • mąka

  • bułka tarta

Zacznij od zmielenia mięsa w maszynce. Przełóż je do miski. Namocz bułkę w wodzie lub mleku. Do mięsa dodaj siekaną natkę pietruszki, jedno jajko, namoczoną bułkę, przeciśnięty ząbek czosnku oraz wszystkie przyprawy po jednej łyżce.

Wymieszaj masę mięsną rękoma, aż stanie się jednolita i gładka. Porcje mięsa rozpłaszcz, a na środku połóż kawałek sera. Zawiń mięso i powtórz czynność z resztą masy. Do miski wbij jajko i rozbełtaj je.

Obtocz kotlety kolejno w mące, jajku oraz bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj na niego kotlety. Smaż je z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż je na ręcznik kuchenny, aby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Kotlety

Źródło: canva/Yana Gayvoronskaya

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kurkanielotka.pl

Zapraszamy na nasz Instagram