Smakosze.pl
Kotlety mielone z kurczaka

canva/YelenaYemchuk, Getty Images

Lekkie i soczyste kotlety mielone z kurczaka

16 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kotlety mielone są pyszne, jednak ich ciężkostrawność może sprawić niektórym problemy. Zamiast używania wieprzowiny, warto zwrócić uwagę na drób. Kotlety przygotowane z tego mięsa są znacznie lżejsze, a ich soczystość oszołamia.

Kotlety mielone z kurczaka są banalnie proste do zrobienia i, co więcej, są łatwiejsze w gotowaniu niż ich tradycyjna wersja. Dlatego polecamy je spróbować - tym bardziej, że w środku mają pewną niespodziankę.

Są one bowiem wypełnione żółtym serem, który podczas smażenia roztapia się, a po rozkrojeniu kotleta wypływa z niego. Z pewnością każdy, komu podasz taki obiad, nie będzie mógł oderwać od niego oczu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kotlety mielone z kurczaka

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych informacji kulinarnych, sprawdź, co jeszcze dla ciebie przygotowaliśmy. W tym artykule opisujemy nietypowy sposób na pierogi po lubelsku, które w farszu zawierają świeże liście mięty. Ten tekst poświęcony został kiszonkom - czy można jeść je na pusty żołądek?.

Składniki:

  • 800 g piersi z kurczaka

  • kostka sera żółtego

  • 2 jajka

  • 1 bułka

  • garść natki pietruszki

  • sól

  • pieprz

  • papryka słodka

  • 1 ząbek czosnku

  • bazylia

  • oregano

  • mąka

  • bułka tarta

Zacznij od zmielenia mięsa w maszynce. Przełóż je do miski. Namocz bułkę w wodzie lub mleku. Do mięsa dodaj siekaną natkę pietruszki, jedno jajko, namoczoną bułkę, przeciśnięty ząbek czosnku oraz wszystkie przyprawy po jednej łyżce.

placki

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

CZYTAJ DALEJ

Wymieszaj masę mięsną rękoma, aż stanie się jednolita i gładka. Porcje mięsa rozpłaszcz, a na środku połóż kawałek sera. Zawiń mięso i powtórz czynność z resztą masy. Do miski wbij jajko i rozbełtaj je.

Obtocz kotlety kolejno w mące, jajku oraz bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj na niego kotlety. Smaż je z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż je na ręcznik kuchenny, aby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Kotlety

Źródło: canva/Yana Gayvoronskaya

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kurkanielotka.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >