Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-07-04T072329.754

MichikoDesign, Getty Images

Jak wybrać świeży bób?

4 Lipca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Wybierając się na targ w poszukiwaniu świeżego bobu, warto wiedzieć jak wybrać jego najlepsze okazy. Unikaj kupowania strąków pakowanych w szczelne opakowania oraz tych leżących na pełnym słońcu. Po zakupie przełóż je do papierowej torby albo koszyka i przyrządź jak najszybciej.

Bób jest jednym z najlepszych sposobów na szybką, zdrową, sycącą, a przy tym wszystkim stosunkowo niskokaloryczną przekąskę. Dobrze przygotowany potrafi smakować praktycznie każdemu.

Będąc w sklepie lub na targowisku naszym oczom mogą ukazać się stoiska sprzedawców, na których pysznią się ogromne ilości bobu. Niestety ciężko ocenić na podstawie prostego zerknięcia jego świeżość.

Dalsza część artykułu pod nagraniem:

Jak sprawdzić, czy bób jest świeży

Na samym początku wystarczy dokładnie przyjrzeć się jego powierzchni i sposobie przechowywania. Bób w szczelnie zamkniętej strunowej torebce, dodatkowo wystawiony na bezpośrednie działanie słońca, nie jest dobrym produktem.

Torebka działa bowiem jak mikro szklarnia, która gotuje zebrane w jej wnętrzu nasiona bobu, Ważnym aspektem jest również jego kolor - jeśli jest jednolity i nie widać na nim żadnych plam, powinien być świeży.

Smalec z dodatkami

Domowy smalec - jak zrobić i z czym podawać?

CZYTAJ DALEJ

Jak przechowywać bób?

Gdy z dobrej jakości bobem wreszcie wrócimy do domu, nie należy trzymać go w plastikowym worku. Skraplająca się na jego ściance woda przyspieszy procesy gnicia warzywa.

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.

Zamiast tego przesyp nasiona do miseczki lub pojemnika do przechowywania żywności i schowaj je do lodówki. W takich warunkach jego wartości odżywcze pozostaną niezmienione około jednego tygodnia.

Wartości odżywcze bobu i jak go gotować

Bób bogaty jest w białko, potas, kwas foliowy, żelazo, błonnik, sód i witaminę B12. Reguluje poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, zalecany jest do spożywania przez kobiety w ciąży, osobom będącym na dietach wegańskich i wegetariańskich, a także przy leczeniu anemii. 

Jeśli po zjedzeniu gotowanego bobu dostajesz wzdęć lub innych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, dodaj do gotującej się z bobem wody łyżkę kminku lub gałązkę kopru. Obie rośliny zmniejszą wiatropędność bobu i nadadzą mu lepszego smaku.

Projekt bez tytułu - 2021-07-04T074435.261


Źródło: gbh007, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Porady

Czy powinno się obierać ogórki na mizerię?

Czytaj więcej >
czy można pić jajka

Porady

Czy można pić surowe jajka?

Czytaj więcej >

Porady

Jak drylować wiśnie lub czereśnie bez drylownicy?

Czytaj więcej >
naleśniki ciasto

Porady

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Czytaj więcej >

Porady

Ukryta funkcja kas samoobsługowych

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

Czytaj więcej >