Jak wykorzystać sok z brzozy w kuchni?
Sok z brzozy zaskakuje swoimi właściwościami. Z pewnością warto go dodać do swojego jadłospisu. Jednak zanim to zrobimy, powinniśmy wiedzieć, w jakich specjałach jest dla niego miejsce. Dzięki tej wiedzy lepiej wykorzystasz właściwości wyjątkowego specyfiku.
Jakie sekrety skrywa sok z brzozy?
Nie od dziś wiadomo, że sok z brzozy jest zdrowym specjałem. Niektórzy określają go nawet mianem eliksiru życia. Takie nazewnictwo nie jest nieuzasadnione. Sok z brzozy jest pełen wartościowych składników odżywczych.
Sok z brzozy zawiera sporo przeciwutleniaczy. U ich boku możemy natknąć się na cenne minerały. Zalicza się do nich między innymi miedź, żelazo, wapń i potas. Oprócz wymienionych składników na uwagę zasługują także garbniki oraz aminokwasy.
Sok z brzozy wspiera funkcjonowanie nerek i układu krwionośnego. Zaleca się go w przypadku wrzodów żołądka, anemii oraz rwy kulszowej. Ponadto sok z brzozy wzmacnia ogólną odporność organizmu. Bez wątpienia jest to sporo zalet.
Zbilansowana dieta jest niezwykle istotna. W znacznej mierze jesteśmy tym, co jemy i warto przykładać do tego wagę. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, co nie powinno znaleźć się w owsiance. Dziś przyjrzymy się specjałom, które możemy wzbogacić o sok z brzozy.
(Canva / Balakleypb)
Do czego dodawać sok z brzozy?
Sok z brzozy cechuje się lekko słodkim i orzeźwiającym smakiem. Właśnie dlatego warto wykorzystać go w kulinariach. Dobrze sprawdza się w roli dodatku do lemoniady. Warto go łączyć z sokiem cytryny oraz miodem. Wówczas nasz napój będzie jeszcze zdrowszy.
Sok z brzozy możemy również dodać do herbaty. Ostatnio wspominaliśmy o naparze na bazie imbiru. Do niego również możemy dolać trochę soku z brzozy. Pamiętajmy jednak, by napije były schłodzone. Wysoka temperatura sprawia, że sok z brzozy traci swoje cenne właściwości.
Wyjątkowy produkt dobrze sprawdza się też w roli urozmaicenia do smoothie oraz deserów na zimno. Nawet najzwyklejsza owsianka za jego sprawą zyskuje na smaku i wartościach odżywczych. Sok z brzozy można także dodać do ciasta bez pieczenia.
Z pewnością sok z brzozy jest produktem godnym uwagi. Aktualnie trwa sezon, w którym można go pozyskać z drzew. Jednak dostaniemy go również w licznych sklepach. Warto zastanowić się nad wzbogaceniem diety o ten produkt. Na sok z brzozy powinny uważać osoby z alergiami na pyłki, niewydolnością układu moczowego oraz chorobami nerek i serca.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Medonet; WP Kuchnia; Kto ma lek