Smakosze.pl
Sok z brzozy

Canva.com / alvintus

Jak wykorzystać sok z brzozy w kuchni?

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Nie da się ukryć, że sok z brzozy zalicza się do grona produktów, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Tylko garstka smakoszy wie, jak go wykorzystać w kuchni. Okazuje się, że sok z brzozy można połączyć z rozmaitymi smakołykami.

Sok z brzozy zaskakuje swoimi właściwościami. Z pewnością warto go dodać do swojego jadłospisu. Jednak zanim to zrobimy, powinniśmy wiedzieć, w jakich specjałach jest dla niego miejsce. Dzięki tej wiedzy lepiej wykorzystasz właściwości wyjątkowego specyfiku.

Jakie sekrety skrywa sok z brzozy?

Nie od dziś wiadomo, że sok z brzozy jest zdrowym specjałem. Niektórzy określają go nawet mianem eliksiru życia. Takie nazewnictwo nie jest nieuzasadnione. Sok z brzozy jest pełen wartościowych składników odżywczych.

Sok z brzozy zawiera sporo przeciwutleniaczy. U ich boku możemy natknąć się na cenne minerały. Zalicza się do nich między innymi miedź, żelazo, wapń i potas. Oprócz wymienionych składników na uwagę zasługują także garbniki oraz aminokwasy.

Sok z brzozy wspiera funkcjonowanie nerek i układu krwionośnego. Zaleca się go w przypadku wrzodów żołądka, anemii oraz rwy kulszowej. Ponadto sok z brzozy wzmacnia ogólną odporność organizmu. Bez wątpienia jest to sporo zalet.

Zbilansowana dieta jest niezwykle istotna. W znacznej mierze jesteśmy tym, co jemy i warto przykładać do tego wagę. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, co nie powinno znaleźć się w owsiance. Dziś przyjrzymy się specjałom, które możemy wzbogacić o sok z brzozy.

(Canva / Balakleypb)

Do czego dodawać sok z brzozy?

Sok z brzozy cechuje się lekko słodkim i orzeźwiającym smakiem. Właśnie dlatego warto wykorzystać go w kulinariach. Dobrze sprawdza się w roli dodatku do lemoniady. Warto go łączyć z sokiem cytryny oraz miodem. Wówczas nasz napój będzie jeszcze zdrowszy.

Sok z brzozy możemy również dodać do herbaty. Ostatnio wspominaliśmy o naparze na bazie imbiru. Do niego również możemy dolać trochę soku z brzozy. Pamiętajmy jednak, by napije były schłodzone. Wysoka temperatura sprawia, że sok z brzozy traci swoje cenne właściwości.

Wyjątkowy produkt dobrze sprawdza się też w roli urozmaicenia do smoothie oraz deserów na zimno. Nawet najzwyklejsza owsianka za jego sprawą zyskuje na smaku i wartościach odżywczych. Sok z brzozy można także dodać do ciasta bez pieczenia.

Z pewnością sok z brzozy jest produktem godnym uwagi. Aktualnie trwa sezon, w którym można go pozyskać z drzew. Jednak dostaniemy go również w licznych sklepach. Warto zastanowić się nad wzbogaceniem diety o ten produkt. Na sok z brzozy powinny uważać osoby z alergiami na pyłki, niewydolnością układu moczowego oraz chorobami nerek i serca.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Medonet; WP Kuchnia; Kto ma lek

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Na jakim mięsie ugotować rosół?

Porady

Na jakim mięsie najlepiej ugotować rosół? Dotarliśmy do porady z 1930 roku

Czytaj więcej >
herbata z miodem

Porady

Czy warto pić gorącą herbatę z miodem i cytryną? Eksperci mają wiele zastrzeżeń

Czytaj więcej >
Mycie jaj przed włożeniem do lodówki nie jest bezpieczne

Porady

Myjecie jajka przed włożeniem do lodówki? Częsty błąd może wiele kosztować

Czytaj więcej >
rosół z imbirem

Porady

Dlaczego warto wrzucić imbir do rosołu? Doskonały patent na jesienne chłody

Czytaj więcej >
grzyby

Porady

Jak długo należy gotować grzyby? Informacje istotne dla smaku i Twojego zdrowia

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Porady

Zastąp jajko innym składnikiem. Placki ziemniaczane wyjdą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >