Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak wykorzystać sok z brzozy w kuchni?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 14.04.2021 02:00

Jak wykorzystać sok z brzozy w kuchni?

Sok z brzozy
Canva.com / alvintus

Sok z brzozy zaskakuje swoimi właściwościami. Z pewnością warto go dodać do swojego jadłospisu. Jednak zanim to zrobimy, powinniśmy wiedzieć, w jakich specjałach jest dla niego miejsce. Dzięki tej wiedzy lepiej wykorzystasz właściwości wyjątkowego specyfiku.

Jakie sekrety skrywa sok z brzozy?

Nie od dziś wiadomo, że sok z brzozy jest zdrowym specjałem. Niektórzy określają go nawet mianem eliksiru życia. Takie nazewnictwo nie jest nieuzasadnione. Sok z brzozy jest pełen wartościowych składników odżywczych.

Sok z brzozy zawiera sporo przeciwutleniaczy. U ich boku możemy natknąć się na cenne minerały. Zalicza się do nich między innymi miedź, żelazo, wapń i potas. Oprócz wymienionych składników na uwagę zasługują także garbniki oraz aminokwasy.

Sok z brzozy wspiera funkcjonowanie nerek i układu krwionośnego. Zaleca się go w przypadku wrzodów żołądka, anemii oraz rwy kulszowej. Ponadto sok z brzozy wzmacnia ogólną odporność organizmu. Bez wątpienia jest to sporo zalet.

Zbilansowana dieta jest niezwykle istotna. W znacznej mierze jesteśmy tym, co jemy i warto przykładać do tego wagę. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, co nie powinno znaleźć się w owsiance. Dziś przyjrzymy się specjałom, które możemy wzbogacić o sok z brzozy.

(Canva / Balakleypb)

Do czego dodawać sok z brzozy?

Sok z brzozy cechuje się lekko słodkim i orzeźwiającym smakiem. Właśnie dlatego warto wykorzystać go w kulinariach. Dobrze sprawdza się w roli dodatku do lemoniady. Warto go łączyć z sokiem cytryny oraz miodem. Wówczas nasz napój będzie jeszcze zdrowszy.

Sok z brzozy możemy również dodać do herbaty. Ostatnio wspominaliśmy o naparze na bazie imbiru. Do niego również możemy dolać trochę soku z brzozy. Pamiętajmy jednak, by napije były schłodzone. Wysoka temperatura sprawia, że sok z brzozy traci swoje cenne właściwości.

Wyjątkowy produkt dobrze sprawdza się też w roli urozmaicenia do smoothie oraz deserów na zimno. Nawet najzwyklejsza owsianka za jego sprawą zyskuje na smaku i wartościach odżywczych. Sok z brzozy można także dodać do ciasta bez pieczenia.

Z pewnością sok z brzozy jest produktem godnym uwagi. Aktualnie trwa sezon, w którym można go pozyskać z drzew. Jednak dostaniemy go również w licznych sklepach. Warto zastanowić się nad wzbogaceniem diety o ten produkt. Na sok z brzozy powinny uważać osoby z alergiami na pyłki, niewydolnością układu moczowego oraz chorobami nerek i serca.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Medonet; WP Kuchnia; Kto ma lek

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Dieta