

6 Kwietnia 2021
Przepis na domową herbatę imbirową
Imbir jest rośliną, której liczne zastosowania zostały odkryte wyjątkowo dawno temu. Starożytni mieszkańcy Chin wiedzieli tysiące lat temu, że ten niepozorny korzeń ma ogromną moc. Poniżej prezentujemy przepis na imbirową herbatę, która doskonale rozgrzewa w najzimniejszą noc.
Imbir można bez problemów kupić we właściwie każdym sklepie, dlatego coraz chętniej korzystamy z jego ostrego smaku i cennych właściwości. Coraz więcej osób poznaje też jego zalety, dzięki czemu chętniej dorzucamy go do wody z cytryną czy wielu innych napojów.
Poniżej chcemy pokazać wam, w jaki sposób można spożywać imbir, aby zachować zarówno jego walory smakowe, jak i właściwości lecznicze. Doskonałą metodą jest najprostsza herbata, która dodatkowo świetnie rozgrzewa - sama w sobie jest wszak gorąca.
Źródło: artoxana z Pixabay
Imbir pod postacią herbaty
Nie każdy lubi smak surowego imbiru - jest wyjątkowo ostry i intensywny, przez co ma zdolność przejmowania smaków innych składników. Jest na to na szczęście doskonały sposób. Wystarczy zagotować go w wodzie, dzięki czemu zmniejszy się jego siła.
Imbir jest ogromna skarbnica witaminy C, dlatego w czasie obniżonej odporności jest zdecydowanie wskazany. Olejki eteryczne w tym korzeniu działają także pobudzająco na metabolizm, więc suplementowanie go podczas chudnięcia może przynieść niezłe efekty.
Imbir znany jest także jako lekarstwo na chorobę lokomocyjną. Wyciąg z imbiru łagodzi mdłości wywołane zdezorientowanym błędnikiem. Co więcej, środki z tą rośliną są naturalne, co zawsze będzie lepsze niż wymyślona i wyprodukowana w laboratorium niezdrowa chemia.
Chcesz poznać więcej doskonałych przepisów, na kulinarne perełki? Zajrzyj do tego tekstu, w którym zdradzamy jak usmażyć idealną jajecznicę. W tym artykule prezentujemy recepturę na klasyczne amerykańskie naleśniki, za którym szczególnie szaleją dzieci.
Przepis na herbatę z imbirem
Składniki:
- 2 cm kawałek imbiru
- łyżka miodu
- łyżka czarnej herbaty
- woda
Zacznij od obrania imbiru. Łatwo udaje się tego dokonać przy pomocy łyżki, którą należy zeskrobać skórkę. Gdy korzeń będzie obrany, pokrój go na cienkie plastry lub w drobną kostkę. Wlej wodę do garnka i postaw go na średnim ogniu.
Gdy woda zacznie się gotować, wrzuć do niej imbir. Gotuj całość przez 5 minut i zdejmij z ognia. Zalej herbatę gorącą wodą i odstaw do zaparzenia na 4 minuty. Przecedź napar przez sitko, a gdy delikatnie ostygnie, dodaj miód. Wymieszaj do rozpuszczenia i pij, gdy jest jeszcze gorąca.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
- Na jakich oczkach ścierać ziemniaki na placki ziemniaczane?
- Dietetyk wskazuje produkty, których nie powinno się jeść
- Dlaczego warto jeść banany?
źródło: beszamel.se
Następny artykuł