Smakosze.pl
Figi na blacie kuchennym

canva/happylark

Jak wykorzystać w kuchni figi?

21 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Figi doskonale sprawdzają się zarówno w deserach, jak i wytrawnych daniach. Od połowy września do końca października na targach bez problemu kupicie pyszne, świeże okazy. Podpowiadamy, do jakich dań będą pasowały najbardziej.

Dojrzałe owoce figi mają kształt gruszki, a najlepiej sięgać po te, których skórka ma intensywnie fioletowe zabarwienie. Na co dokładnie zwrócić uwagę podpowiadaliśmy już w tym artykule. Spróbujcie koniecznie — ten smak was zachwyci.

Do czego najlepiej użyć fig?

Figi smakują pysznie nawet jedzone na surowo. Niestety mają bardzo krótki termin przydatności do spożycia, zatem należy kupować je w konkretnym celu. Będą pasowały jako dodatek do owsianki, a także składnik wytrawnej sałatki.

Podobnie jak morele czy brzoskwinie, figi komponują się doskonale z długo dojrzewającą szynką parmeńską i serami pleśniowymi. To te składniki wraz z sałatą i dressingiem lub oliwą smakową pozwolą wam stworzyć pyszny i zdrowy zielony lunch. Sałatkę możecie dodatkowo posypać orzechami włoskimi lub piniowymi.

Sernik bez pieczenia

Sprytny patent na sernik bez pieczenia

CZYTAJ DALEJ

Figi świetnie sprawdzą się też w ciastach i dżemach. By przyrządzić z nich pyszny dżem z pomarańczową nutą, będziemy potrzebować 1 kilograma świeżych fig, 220 gramów cukru, skórki startej z dużej pomarańczy i 60 ml soku z niej wyciśniętego, a także cynamonu i soku z cytryny.

Wystarczy, że umyte i pokrojone owoce pozostawimy zalane sokami i zasypane cukrem na 1,5 godziny, a następnie przesmażymy je, aż odparują. Taki dżem smakuje rewelacyjnie do świeżego pieczywa z serkiem kozim czy miodem. Dżem możemy też zamknąć w słoikach i zapasteryzować.

Innym pomysłem na ten owoc jest przyrządzenie francuskiego galette, czyli ciasta podobnego do naleśnika wypełnionego owocami. Wystarczy, że połączymy ze sobą 200 gramów maki pszennej, 125 gramów zimnego masła oraz szczyptę soli, a przygotujemy starter, z którego po dodaniu mieszanki złożonej ze śmietanki (2 łyżki), soku z cytryny (2 łyżeczki) i wody (60 ml), otrzymamy ciasto, na które będziemy mogli wyłożyć serek i owoce.

Wyrobione ciasto chłodzimy w lodówce, a następnie peczemy w formie o średnicy 30 cm, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza (30-40 minut). Wcześniej smarujemy je serkiem mascarpone (200 g) i układamy na nim oczyszczone i pokrojone owoce (3-4 sztuki fig), a całość smarujemy jajkiem, aby wypiek nabrał złocistego koloru na powierzchni. Smacznego.

Pokrojone figi na blacie

Pokrojone figi na blacie

Źródło zdjęcia: canva/carmonaguerrero

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp, przekaskinaimpreze

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Szczegóły najnowszej oferty Biedronki

Czytaj więcej >
kawa

Produkty

Kawa staje się coraz droższa, nie każdego będzie na nią stać

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto jeść mandarynki?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone i konserwowe

Produkty

Ogórki kiszone czy konserwowe, które z nich są najzdrowsze?

Czytaj więcej >
ogórki w folii

Produkty

Dlaczego ogórki pakowane są w folię?

Czytaj więcej >
Mięsne podkładki chronią nasze zdrowie

Produkty

Do czego służą podkładki pod mięso?

Czytaj więcej >