Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Jak wykorzystać w kuchni figi?

Jak wykorzystać w kuchni figi?

Figi na blacie kuchennym
canva/happylark

Figi doskonale sprawdzają się zarówno w deserach, jak i wytrawnych daniach. Od połowy września do końca października na targach bez problemu kupicie pyszne, świeże okazy. Podpowiadamy, do jakich dań będą pasowały najbardziej.

Dojrzałe owoce figi mają kształt gruszki, a najlepiej sięgać po te, których skórka ma intensywnie fioletowe zabarwienie. Na co dokładnie zwrócić uwagę podpowiadaliśmy już w tym artykule. Spróbujcie koniecznie — ten smak was zachwyci.

Do czego najlepiej użyć fig?

Figi smakują pysznie nawet jedzone na surowo. Niestety mają bardzo krótki termin przydatności do spożycia, zatem należy kupować je w konkretnym celu. Będą pasowały jako dodatek do owsianki, a także składnik wytrawnej sałatki.

Podobnie jak morele czy brzoskwinie, figi komponują się doskonale z długo dojrzewającą szynką parmeńską i serami pleśniowymi. To te składniki wraz z sałatą i dressingiem lub oliwą smakową pozwolą wam stworzyć pyszny i zdrowy zielony lunch. Sałatkę możecie dodatkowo posypać orzechami włoskimi lub piniowymi.

Figi świetnie sprawdzą się też w ciastach i dżemach. By przyrządzić z nich pyszny dżem z pomarańczową nutą, będziemy potrzebować 1 kilograma świeżych fig, 220 gramów cukru, skórki startej z dużej pomarańczy i 60 ml soku z niej wyciśniętego, a także cynamonu i soku z cytryny.

Wystarczy, że umyte i pokrojone owoce pozostawimy zalane sokami i zasypane cukrem na 1,5 godziny, a następnie przesmażymy je, aż odparują. Taki dżem smakuje rewelacyjnie do świeżego pieczywa z serkiem kozim czy miodem. Dżem możemy też zamknąć w słoikach i zapasteryzować.

Innym pomysłem na ten owoc jest przyrządzenie francuskiego galette, czyli ciasta podobnego do naleśnika wypełnionego owocami. Wystarczy, że połączymy ze sobą 200 gramów maki pszennej, 125 gramów zimnego masła oraz szczyptę soli, a przygotujemy starter, z którego po dodaniu mieszanki złożonej ze śmietanki (2 łyżki), soku z cytryny (2 łyżeczki) i wody (60 ml), otrzymamy ciasto, na które będziemy mogli wyłożyć serek i owoce.

Wyrobione ciasto chłodzimy w lodówce, a następnie peczemy w formie o średnicy 30 cm, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza (30-40 minut). Wcześniej smarujemy je serkiem mascarpone (200 g) i układamy na nim oczyszczone i pokrojone owoce (3-4 sztuki fig), a całość smarujemy jajkiem, aby wypiek nabrał złocistego koloru na powierzchni. Smacznego.

Pokrojone figi na blacie
Pokrojone figi na blacie

Źródło zdjęcia: canva/carmonaguerrero

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp, przekaskinaimpreze

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Kuchnia