Smakosze.pl Przepisy Jak wykorzystać w kuchni obierki cebuli?
canva/Nariman Safarov, Getty Images

Jak wykorzystać w kuchni obierki cebuli?

5 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Obieranie cebuli jest czynnością codzienną, dlatego obierki z tego warzywa stanowią dużą część odpadków. Świetnym sposobem na ich wykorzystanie, jest dodanie ich do duszącego się mięsa z kurczaka. Skórka z cebuli nada mięsu wybornego smaku oraz ciekawego koloru, a także pozytywnie wpłynie na jego soczystość.

Obierki z cebuli zwykle lądują w koszu na śmieci. Raz do roku, na chwilę przed Wielkanocą, Polacy wykorzystują je do zabarwienia skorupek jaj, aby zrobić ładne i kolorowe pisanki. Poza tym, dla obierek nie ma większego zastosowania.

Okazuje się jednak, że można w smaczny i łatwy sposób użyć je w kuchni. Wystarczy przykryć nimi mięso z piersi kurczaka, a następnie szybko je poddusić. Takie mięso komponuje się idealnie ze zwykłymi kartoflami oraz mizerią.

Przepis na kurczaka duszonego w obierkach z cebuli

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka

  • 2 cebule

  • 2 szklanki wody

  • 2 liście laurowe

  • 2 ząbki czosnku

  • pół łyżeczki suszonego chilli

  • sól

  • pieprz

Do garnka wlej 2 szklanki wody i postaw go na gazie. W tym czasie obierz cebule i posiekaj je w drobną kostkę. Obierki wrzuć do wrzątku i gotuj przez 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Następnie wyłów obierki i odstaw je na bok.

Do wywaru po obierkach dodaj liście laurowe, suszone chilli, sól oraz świeżo mielony czarny pieprz. Kolejnym krokiem jest umieszczenie w wodzie oczyszczonej i pokrojonej na 4 równe kotlety piersi z kurczaka.

Na wierzchu mięsa umieść przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę oraz obierki. Duś całość przez około 20 minut na wolnym ogniu, aż mięso całkowicie się ugotuje. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić kotlety schabowe w ziołach i majonezie według Ewy Wachowicz. Ten tekst zdradza, jak doprawiać i czym zagęszczać tradycyjne flaczki.

Kurczak duszony

Źródło zdjęcia: canva/igorr1, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl; o2

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy