Kotlety mielone jak ze szkolnej stołówki. Sekretem są 4 łyżki nietypowego dodatku
Soczyste kotlety mielone są wyjątkowo smakowitą propozycją obiadową, nie zawsze jednak finalny efekt wychodzi zgodnie z naszymi oczekiwaniami. Aby przygotować wybitne kotlety mielone, dodaj do mięsa odrobinę ugotowanej kaszy. Zobaczysz, jak ten niepozorny dodatek zmieni oblicze kotletów mielonych.
Do przygotowania pysznych kotletów mielonych możesz wybrać dowolny rodzaj kaszy. Pamiętaj, że aby dodać ją do mięsa, musi zostać wcześniej ugotowana. Wyjątkiem jest kasza manna, która posiadaj zdolność wchłaniania wody, dzięki czemu możesz dołożyć ją do kotletów mielonych w surowej postaci.
Przepis na kotlety mielone jak za dawnych lat
Składniki:
500 g mielonej łopatki wieprzowej
1 średnia cebula
1 jajko
3-4 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki śmietany 18%
pieprz i sól do smaku
mąka do panierowania kotletów
1 łyżka masła
olej do smażenia
Jak usmażyć doskonałe kotlety mielone?
Przygotuj warzywa do kotletów mielonych. W tym celu cebulę drobno posiekaj a czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj całość z mielonym mięsem.
Do mięsnej masy na kotlety mielone dodaj kaszę gryczaną, przyprawy oraz rozmącone ze śmietaną jajko. Wymieszaj wszystkie składniki do momentu otrzymania gładkiej, jednolitej masy. Mięso powinno się wyrabiać przez ok. 2-3 minuty, dzięki czemu będzie dobrze napowietrzone.
Z mięsnej mieszanki formuj niewielkie kotlety mielone i panieruj je w mące. Smaż mięso na średniej mocy palnika na dobrze rozgrzanym oleju. Kotlety powinny ładnie zarumienić się z obu stron. Kiedy kotlety będą już usmażone, dołóż na patelnię łyżkę masła i duś mięso pod przekryciem jeszcze przez ok. 15 minut. Koniecznie sprawdź ten rewelacyjny przepis na mielone w greckim stylu. Kotlety z dodatkiem ziemniaków i pomidora to strzał w dziesiątkę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Hitowa pasta z ogórków kiszonych. Idealny dodatek do kanapek
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama