tarta z orzechami
pixabay.com

Tarta kajmakowa z orzechami włoskimi

Słodki, domowy kajmak, chrupiące podpieczone orzechy na delikatnym, kruchym spodzie z ciasta maślanego. Kwintesencja słodyczy i delikatności na deser, a zarazem kolejny genialny przepis na prostą tartę.

Tarta kajmakowa z orzechami włoskimi

Słodki, domowy kajmak, chrupiące podpieczone orzechy na delikatnym, kruchym spodzie z ciasta maślanego. Kwintesencja słodyczy i delikatności na deser, a zarazem kolejny genialny przepis na prostą tartę.

Jak zrobić kajmak?

Kajmak wywodzi się z inspiracji kuchnią biskowschodnią, głównie turecką. W nieco zmodyfikowanej formie w stosunku do tureckiej wersji kajmak rozpowszechnił się w Polsce w XVIII wieku. Szczególnie na trwałe wpisał się w polską tradycję wielkanocną, gdzie wykorzystywany jest do przygotowywania mazurków. Czym w zasadzie jest kajmak? Bardzo słodką masą, którą uzyskuje się w wyniku długiego gotowania mleka lub śmietany 30% z cukrem. Jest gęsty i z czasem zastyga. Aby nadać mu różne smaki do masy dodajemy czekoladę, kakao, wanilię, kawę, ale też np. gruboziarnistą sól. Im dłużej będziemy gotować kajmak tym bardziej wyczuwalny będzie w nim smak karmelu.

Inną opcją przygotowania kajmaku to długie gotowanie puszki słodkiego mleka skondensowanego. Trwa to około 2- 3 godzin, w zależności od tego jak bardzo gęsty kajmak chcemy otrzymać. Puszka powinna być cały czas przykryta wodą, a garnek zakryty pokrywką.

Masę kajmakową otrzymamy również rozpuszczając znane i lubiane, powszechnie dostępne cukierki krówki. Wystarczy włożyć je do garnka, zalać mlekiem, dodać trochę masła, czekoladę i ptasie mleczko. Podgrzewać na małym ogniu często mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.

Gotowy kajmak w przeróżnych opcjach smakowych kupimy także bez problemu w sklepach spożywczych. Możemy go użyć do przygotowania ciast, tart, mazurków, tortów, babeczek czy jako nadzienie np. do naleśników.

Niezależnie na jaką opcję się zdecydujemy, przy wyborze kolejnych dodatków, z jakimi podamy masę kajmakową, pamiętajmy, żeby nie były one zbyt słodkie, bo sam kajmak jest już bardzo słodki. Dobrze będzie smakował z wszelkimi rodzajami orzechów albo przełamany kwaśnymi powidłami, marmoladą lub gorzką czekoladą.

Tarta z orzechami włoskimi i kajmakiem

Tartę z kajmakiem przygotujemy szybko albo… jeszcze szybciej. Zależy, czy zdecydujemy się masę kajmakową zrobić sami czy wykorzystamy tę gotową z puszki. W obu wersjach będzie jednakowo pyszna i słodka.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
  • 250 g mąki
  • 2/3 kostki masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • Sól
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa kajmakowa:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 litr śmietanki 36%
  • 200 g orzechów.

Śmietankę gotujemy z cukrem przez nieco ponad 30 minut w garnku z grubym dnem często mieszając, uważając, aby nic się nie przypaliło. Masa finalnie powinna znacząco ściemnieć i zgęstnieć. Po jej przygotowaniu odkładamy ją do schłodzenia.

Ciasto zaczynamy od ucierania mąki z cukrem pudrem, solą, proszkiem do pieczenia i pokrojonym na mniejsze części masłem. Na koniec dodajemy jajko, zagniatamy w spójną masę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie formę do pieczenia tart wykładamy ciastem, dziurawimy w kilku miejscach widelcem i pieczemy w 180 stopniach przez niecałe pół godziny. Wyjmujemy z piekarnika i schładzamy.

Orzechy lekko prażymy na patelni i posypujemy nimi ostudzone ciasto, a następnie zalewamy, również ostudzoną, masą kajmakową. Tak przygotowaną tartę odkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia na kilka godzin.

Propozycje podania: kawałki świeżych owoców, polewa czekoladowa lub krem z serka mascarpone.

Krem do tarty kajmakowej z orzechami włoskimi

Składniki:

  • 125 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki 30 %
  • 1 łyżka syropu klonowego lub innego słodzika,

Serek i śmietana powinny być dobrze schłodzone. Śmietankę ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy delikatnie do sera zmieszanego z syropem. Przygotowanym kremem smarujemy kajmak z orzechami rozprowadzony na upieczonym kruchym cieście.

Tarta z masą kajmakową i orzechami

W tym przepisie dobrze odnajdą się też inne orzechy np. laskowe albo migdały, nie tylko jako spód do masy kajmakowej, ale również do dekoracji ciasta na wierzchu. Dla uzyskania jeszcze bardziej orzechowego efektu, spód tarty, przed ułożeniem na nim orzechów, możemy posmarować delikatnie masłem orzechowym. Ci, którzy kochają czekoladę, do zagniatanego ciasta mogą dodać dużą łyżkę ciemnego kakao w proszku.

Inspiracja: blog kwestiasmaku.com

Następny artykuł