Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tarta kajmakowa z orzechami włoskimi
Gąsiorek Marta
Gąsiorek Marta 25.03.2022 22:49

Tarta kajmakowa z orzechami włoskimi

tarta z orzechami
pixabay.com

Tarta kajmakowa z orzechami włoskimi

Słodki, domowy kajmak, chrupiące podpieczone orzechy na delikatnym, kruchym spodzie z ciasta maślanego. Kwintesencja słodyczy i delikatności na deser, a zarazem kolejny genialny przepis na prostą tartę.

Jak zrobić kajmak?

Kajmak wywodzi się z inspiracji kuchnią biskowschodnią, głównie turecką. W nieco zmodyfikowanej formie w stosunku do tureckiej wersji kajmak rozpowszechnił się w Polsce w XVIII wieku. Szczególnie na trwałe wpisał się w polską tradycję wielkanocną, gdzie wykorzystywany jest do przygotowywania mazurków. Czym w zasadzie jest kajmak? Bardzo słodką masą, którą uzyskuje się w wyniku długiego gotowania mleka lub śmietany 30% z cukrem. Jest gęsty i z czasem zastyga. Aby nadać mu różne smaki do masy dodajemy czekoladę, kakao, wanilię, kawę, ale też np. gruboziarnistą sól. Im dłużej będziemy gotować kajmak tym bardziej wyczuwalny będzie w nim smak karmelu.

Inną opcją przygotowania kajmaku to długie gotowanie puszki słodkiego mleka skondensowanego. Trwa to około 2- 3 godzin, w zależności od tego jak bardzo gęsty kajmak chcemy otrzymać. Puszka powinna być cały czas przykryta wodą, a garnek zakryty pokrywką.

Masę kajmakową otrzymamy również rozpuszczając znane i lubiane, powszechnie dostępne cukierki krówki. Wystarczy włożyć je do garnka, zalać mlekiem, dodać trochę masła, czekoladę i ptasie mleczko. Podgrzewać na małym ogniu często mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.

Gotowy kajmak w przeróżnych opcjach smakowych kupimy także bez problemu w sklepach spożywczych. Możemy go użyć do przygotowania ciast, tart, mazurków, tortów, babeczek czy jako nadzienie np. do naleśników.

Niezależnie na jaką opcję się zdecydujemy, przy wyborze kolejnych dodatków, z jakimi podamy masę kajmakową, pamiętajmy, żeby nie były one zbyt słodkie, bo sam kajmak jest już bardzo słodki. Dobrze będzie smakował z wszelkimi rodzajami orzechów albo przełamany kwaśnymi powidłami, marmoladą lub gorzką czekoladą.

Tarta z orzechami włoskimi i kajmakiem

Tartę z kajmakiem przygotujemy szybko albo… jeszcze szybciej. Zależy, czy zdecydujemy się masę kajmakową zrobić sami czy wykorzystamy tę gotową z puszki. W obu wersjach będzie jednakowo pyszna i słodka.

Składniki:

  • Ciasto kruche:

  • 250 g mąki

  • 2/3 kostki masła

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 1 jajko

  • Sól

  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • Masa kajmakowa:

  • 1 szklanka cukru

  • 1 litr śmietanki 36%

  • 200 g orzechów.

Śmietankę gotujemy z cukrem przez nieco ponad 30 minut w garnku z grubym dnem często mieszając, uważając, aby nic się nie przypaliło. Masa finalnie powinna znacząco ściemnieć i zgęstnieć. Po jej przygotowaniu odkładamy ją do schłodzenia.

Ciasto zaczynamy od ucierania mąki z cukrem pudrem, solą, proszkiem do pieczenia i pokrojonym na mniejsze części masłem. Na koniec dodajemy jajko, zagniatamy w spójną masę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie formę do pieczenia tart wykładamy ciastem, dziurawimy w kilku miejscach widelcem i pieczemy w 180 stopniach przez niecałe pół godziny. Wyjmujemy z piekarnika i schładzamy.

Orzechy lekko prażymy na patelni i posypujemy nimi ostudzone ciasto, a następnie zalewamy, również ostudzoną, masą kajmakową. Tak przygotowaną tartę odkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia na kilka godzin.

Propozycje podania: kawałki świeżych owoców, polewa czekoladowa lub krem z serka mascarpone.

Krem do tarty kajmakowej z orzechami włoskimi

Składniki:

  • 125 g serka mascarpone

  • 250 g śmietany kremówki 30 %

  • 1 łyżka syropu klonowego lub innego słodzika,

Serek i śmietana powinny być dobrze schłodzone. Śmietankę ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy delikatnie do sera zmieszanego z syropem. Przygotowanym kremem smarujemy kajmak z orzechami rozprowadzony na upieczonym kruchym cieście.

Tagi: