Smakosze.pl
Jak zrobić ciasto na gofry?

canva/pixelshot

Jak zrobić ciasto na gofry?

12 Października 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Gofry kojarzą nam się przede wszystkim z letnią, słoneczną pogodą i wakacjami. To doskonały, niezwykle szybki deser na weekend, spotkanie z przyjaciółmi, czy słodką przekąskę dla dzieci. Sprawdź, jak przygotować ciasto na gofry, aby zawsze były miękkie, puszyste i z lekko chrupiącą, złocistą skórką.

Gofry to deser przygotowywany z ciasta podobnego do naleśnikowego, zapieczonego w gofrownicy o różnych kształtach. Najbardziej klasyczne są gofry kwadratowe, jednak możesz przygotować również gofry okrągłe, prostokątne, serduszka lub gofry bąbelkowe. Wszystko zależy od tego, jakiej formy użyjesz.

Najlepsze gofry są miękkie, puszyste, doskonale wypieczone, z chrupiącą skórką. Takie gofry przygotujesz samodzielnie w domu, wykorzystując wskazówki opisane poniżej. Gofry możesz podać z cukrem pudrem, bitą śmietaną, ulubionymi owocami, dżemem, polewą. Możesz stworzyć z nich także wytrawną przekąskę lub śniadanie. Tu znajdziesz prosty przepis na gofry z szynką i serem.

Przepis na ciasto na gofry

Składniki na 8-10 sztuk:

  • 750 g mąki tortowej typ 450

  • 2 jajka

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • saszetka cukru wanilinowego

  • 500 ml mleka

  • 100 ml wody gazowanej

  • 250 ml oleju roślinnego

Jak przygotować ciasto na gofry?

Przygotuj odpowiednią mąkę

Mąka tortowa, czyli typu 450 jest mąką drobno zmieloną, delikatną i puszystą. Doskonale więc nadaje się do wypieków ciast, naleśników i gofrów.

Przygotuj ciasto

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, wlej mleko, wodę i miksuj na wysokich obrotach. Oddziel żółtka od białek. Żółta dodaj do masy, wlej olej i ponownie miksuj do uzyskania konsystencji podobnej do ciasta naleśnikowego. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub mleka. Biała ubij z odrobiną soli na sztywną pianę, następnie połącz ją z masą. Dokładnie wymieszaj silikonową lub drewnianą łyżką.

Ciasto nalewaj do nagrzanej gofrownicy najlepiej przy pomocy chochli. Piecz 3-4 minuty.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki ziemniaczane

Porady

Zastąp jajko innym składnikiem. Placki ziemniaczane wyjdą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
zielona część pora

Porady

Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Znamy niesamowite sposoby ich wykorzystania

Czytaj więcej >
jak zagęścić gulasz

Porady

Czym zagęścić gulasz? Mąka nie jest jedynym sposobem

Czytaj więcej >
suszone grzyby

Porady

Jakich grzybów lepiej nie suszyć? Łatwo o ogromny błąd

Czytaj więcej >

Porady

Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Najlepsi kucharze zawsze dosypują do wrzątku 1 składnik

Czytaj więcej >

Porady

Rosół wyszedł mętny? Wszystko przez brak 1 dodatku. Koniecznie o nim pamiętaj

Czytaj więcej >