Jak zrobić ciasto na gofry?
Gofry kojarzą nam się przede wszystkim z letnią, słoneczną pogodą i wakacjami. To doskonały, niezwykle szybki deser na weekend, spotkanie z przyjaciółmi, czy słodką przekąskę dla dzieci. Sprawdź, jak przygotować ciasto na gofry, aby zawsze były miękkie, puszyste i z lekko chrupiącą, złocistą skórką.
Gofry to deser przygotowywany z ciasta podobnego do naleśnikowego, zapieczonego w gofrownicy o różnych kształtach. Najbardziej klasyczne są gofry kwadratowe, jednak możesz przygotować również gofry okrągłe, prostokątne, serduszka lub gofry bąbelkowe. Wszystko zależy od tego, jakiej formy użyjesz.
Najlepsze gofry są miękkie, puszyste, doskonale wypieczone, z chrupiącą skórką. Takie gofry przygotujesz samodzielnie w domu, wykorzystując wskazówki opisane poniżej. Gofry możesz podać z cukrem pudrem, bitą śmietaną, ulubionymi owocami, dżemem, polewą. Możesz stworzyć z nich także wytrawną przekąskę lub śniadanie. Tu znajdziesz prosty przepis na gofry z szynką i serem.
Przepis na ciasto na gofry
Składniki na 8-10 sztuk:
750 g mąki tortowej typ 450
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
saszetka cukru wanilinowego
500 ml mleka
100 ml wody gazowanej
250 ml oleju roślinnego
Jak przygotować ciasto na gofry?
Przygotuj odpowiednią mąkę
Mąka tortowa, czyli typu 450 jest mąką drobno zmieloną, delikatną i puszystą. Doskonale więc nadaje się do wypieków ciast, naleśników i gofrów.
Przygotuj ciasto
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, wlej mleko, wodę i miksuj na wysokich obrotach. Oddziel żółtka od białek. Żółta dodaj do masy, wlej olej i ponownie miksuj do uzyskania konsystencji podobnej do ciasta naleśnikowego. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub mleka. Biała ubij z odrobiną soli na sztywną pianę, następnie połącz ją z masą. Dokładnie wymieszaj silikonową lub drewnianą łyżką.
Ciasto nalewaj do nagrzanej gofrownicy najlepiej przy pomocy chochli. Piecz 3-4 minuty.
Smacznego.