Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić domową kiełbasę?
canva/Sergey Khramov, Getty Images

Jak zrobić domową kiełbasę?

18 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Kiełbasa krakowska jest tradycyjną wędzoną grubą kiełbasą z wieprzowiny, która gości na stołach większości Polaków lubujących się w wędlinach. Dobra jakościowo swoje jednak kosztuje, dlatego pokazujemy, jak zrobić ją w domowych warunkach. Podając ją do stołu swoim bliskim, wywołasz duże zaskoczenie - mało kto w końcu spodziewa się, że nagle poczęstowany zostanie domową kiełbasą.

Od 2018 roku kiełbasa krakowska sucha staropolska wpisana jest do Europejskiego Systemu Ochrony Produktów Regionalnych i Tradycyjnych, co pokazuje, jak ważne miejsce zajmuje w naszej historii kulinarnej. Jej historia sięga XIX wieku, kiedy to rozpoczęto jej produkcje w galicyjskim Krakowie. Słynny wyrób znany był w tamtych czasach nawet na Kresach i Litwie.

Oczywiście przygotowanie krakowskiej wymaga posiadania dostępu do przynajmniej niewielkiej wędzarni, jeśli jednak takowy się ma - warto spróbować. Efekt zaskakuje delikatnością i pysznym smakiem, a satysfakcja z wykonanej pracy jest ogromna.

Przepis na domową kiełbasę

Składniki:

  • 1,2 kg łopatki wieprzowej z dużą ilością tłuszczu

  • 3 g pieprzu

  • 3 g kolendry

  • 1 główka czosnku

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 100 ml wody

  • 20 g soli do peklowania

  • 55-65 mm osłonka białkowa

Z mięsa wytnij wszystkie ścięgna i błony. Podziel mięso na część bez tłuszczu i z tłuszczem. Pokrój je na kawałki o wielkości 3-4 cm. Do mięsa chudego w ilości 700 g wsyp 12 g soli do peklowania plus szczyptę cukru. Do tłustej części wsyp 8 g soli i szczyptę cukru. Wymieszaj je, zapakuj i schowaj do lodówki na 72 godziny. Raz dziennie przemieszaj mięsa.

Po tym czasie rozbij wieprzowinę chudą tłuczkiem, a tłustą zmiel na sitku 4-6 mm. Do chudego mięsa dodaj zmielone, wodę, przyprawy, zmiażdżony czosnek i mieszaj, dłońmi, aż masa stanie się kleista. Osłonki wymocz w wodzie , potnij na 30 cm kawałki i zawiąż jeden koniec. Nadziej ją mięsem maszynką z lejkiem i zawiąż drugi koniec.

Kiełbasy schowaj do lodówki na 12 godzin. Przed wędzeniem zawieś je na kijku w pomieszczeniu na 3 h. Wędź kiełbasę w temp 50 stopni Celsjusza przez 1 godzinę, a następnie przez 2-3 godziny 60 stopni Celsjusza, aż do uzyskania brązowego koloru. Po uwędzeniu sparz krakowską przez 50 minut w temp 75 stopni Celsjusza.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić ekspresową zapiekankę makaronową z kiełbasą i papryką. Ten tekst wyjaśnia, czy kiełbasa z białym nalotem nadaje się do jedzenia.

Kiełbasa krakowska

Źródło zdjęcia: canva/sabyna75, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis; onet.pl; swojskiwyrob

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy