Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić domowy jogurt? Banalny sposób ucieszy wielbicieli mlecznego produktu. Nie będą przepłacać
canva/Fascinadora

Jak zrobić domowy jogurt? Banalny sposób ucieszy wielbicieli mlecznego produktu. Nie będą przepłacać

17 listopada 2022

Jogurt naturalny jest niezwykle zdrowym i wartościowym produktem. Niektórzy sięgają po niego dosyć często, przygotowując śniadanie czy deser. Dobrej jakości jogurt wcale nie jest tani. Na szczęście w niezwykle prosty sposób można go przygotować w domowym zaciszu.

Jogurt pasuje do śniadaniowych owsianek, naleśników i wielu innych deserów. Zrobienie go w domu będzie niesamowicie proste. Wystarczy kupić jedno małe opakowanie gotowego produktu wysokiej jakości i mleko z pewnego źródła.

Koniecznie zwróćcie uwagę czy jogurt zawiera żywe kultury bakterii — są niezbędne, by powstał nam oczekiwany, zdrowy produkt. Mleko również nie może być pozbawione flory bakteryjnej. Wybierzcie świeże lub pasteryzowane — UHT nie będzie dobre.

Przepis na smaczny domowy jogurt

Składniki:

  • 2 litry mleka

  • 300 ml jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej

Jak zrobić domowy jogurt? Znamy prosty przepis

Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy je do czasu, aż osiągnie temperaturę 45 stopni Celsjusza. Dodajemy jogurt w temperaturze pokojowej. Całość chwilkę podgrzewamy, mieszając składniki, a następnie przenosimy je do szczelnego termosu. Odstawiamy na minimum 6 godzin.

Po tym czasie domowy jogurt będzie gotowy. Jego konsystencja będzie zbliżona do produktów sprzedawanych w butelkach , więc sprawdzi się jako zamiennik mleka, maślanki lub kefiru. Nabiał przechowujemy w lodówce w szczelnych słoikach. Do tygodnia od sporządzenia powinien zachować świeżość.

Wskazówka: jeśli chcecie przygotować gęsty jogurt, dodajecie do garnka również mleko w proszku. Użyjcie od 4 do 8 łyżek produktu, w zależności od pożądanej konsystencji. Im więcej wsypiecie, tym mniej płynny jogurt otrzymacie. Zaopatrując się w mleko granulowane, warto podwoić wspomnianą ilość.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na dania, do których domowy jogurt będzie pasował znakomicie. Szczególnie polecamy owsiankę na kawie oraz recepturę na delikatne racuchy z jego udziałem.

Domowy jogurt jest znakomity
canva/natashamam

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy