Jak zrobić domowy jogurt? Banalny sposób ucieszy wielbicieli mlecznego produktu. Nie będą przepłacać
Jogurt naturalny jest niezwykle zdrowym i wartościowym produktem. Niektórzy sięgają po niego dosyć często, przygotowując śniadanie czy deser. Dobrej jakości jogurt wcale nie jest tani. Na szczęście w niezwykle prosty sposób można go przygotować w domowym zaciszu.
Jogurt pasuje do śniadaniowych owsianek, naleśników i wielu innych deserów. Zrobienie go w domu będzie niesamowicie proste. Wystarczy kupić jedno małe opakowanie gotowego produktu wysokiej jakości i mleko z pewnego źródła.
Koniecznie zwróćcie uwagę czy jogurt zawiera żywe kultury bakterii — są niezbędne, by powstał nam oczekiwany, zdrowy produkt. Mleko również nie może być pozbawione flory bakteryjnej. Wybierzcie świeże lub pasteryzowane — UHT nie będzie dobre.
Przepis na smaczny domowy jogurt
Składniki:
-
2 litry mleka
-
300 ml jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
Jak zrobić domowy jogurt? Znamy prosty przepis
Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy je do czasu, aż osiągnie temperaturę 45 stopni Celsjusza. Dodajemy jogurt w temperaturze pokojowej. Całość chwilkę podgrzewamy, mieszając składniki, a następnie przenosimy je do szczelnego termosu. Odstawiamy na minimum 6 godzin.
Po tym czasie domowy jogurt będzie gotowy. Jego konsystencja będzie zbliżona do produktów sprzedawanych w butelkach , więc sprawdzi się jako zamiennik mleka, maślanki lub kefiru. Nabiał przechowujemy w lodówce w szczelnych słoikach. Do tygodnia od sporządzenia powinien zachować świeżość.
Wskazówka: jeśli chcecie przygotować gęsty jogurt, dodajecie do garnka również mleko w proszku. Użyjcie od 4 do 8 łyżek produktu, w zależności od pożądanej konsystencji. Im więcej wsypiecie, tym mniej płynny jogurt otrzymacie. Zaopatrując się w mleko granulowane, warto podwoić wspomnianą ilość.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na dania, do których domowy jogurt będzie pasował znakomicie. Szczególnie polecamy owsiankę na kawie oraz recepturę na delikatne racuchy z jego udziałem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Nikt nie robi surówki z kiszonych ogórków, jak Strzelczyk. Łączy je z samymi frykasami
-
Kultowy przepis Ani Bardowskiej na miękkie i pachnące pierniczki. Lepszych nie zjesz
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama