Smakosze.pl

Canva / iko636

Jak zrobić klarowną galaretkę z kurczakiem?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Nie da się ukryć, że galaretka z kurczakiem uchodzi za danie bliskie sercom wielbicieli swojskich smaków. Czasami specjał wychodzi mętny. Zazwyczaj dzieje się tak, gdy mięso umieścimy we wrzątku. Jeśli popełniliśmy błąd, wystarczy wzbogacić wywar o ocet i białka.

Galaretka z kurczakiem jest prawdziwym kulinarnym szlagierem. Wszystko za sprawą jej niepowtarzalnych walorów smakowych. Oczywiście nie tylko one sprawiają, że danie zachęca do beztroskiego zajadania. Galaretka musi być należycie klarowna.

Częsty błąd sprawi, że galaretka z kurczakiem wyjdzie mętna

Bez wątpienia galaretka z kurczakiem potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet tych smakoszy o bardziej delikatnym podniebieniu. W jednym z wcześniejszych artykułów prezentowaliśmy przepis na kultowe zimne nóżki .

Niekiedy dzieje się tak, że galaretka z kurczakiem wychodzi mętna. Za taki stan rzeczy odpowiada niepozorny błąd, który popełnia liczne grono smakoszy. Mowa o wkładaniu mięsa do gorącej wody.

Galaretka z kurczakiem powinna być klarowna, jeśli podczas gotowania mięso umieścimy w zimnej wodzie. Jednak nie oznacza to, że nie możemy naprawić swojego błędu. Na szczęście istnieje niezawodny i prosty trik.

Klarowna galaretka z kurczaka zachwyci najbliższych

Jeśli widzisz, że galaretka z kurczakiem zaczyna mętnieć, wówczas wystarczy dodać do niej mieszankę dwóch składników. Dzięki nim specjał znacząco zyska na przejrzystości, a tym samym unikniemy kulinarnej katastrofy.

Ubite białko łączymy z dwoma łyżkami octu. Następnie dodajemy je do mięsnego wywaru. Całość ponownie zagotowujemy. Po kilku minutach podgrzewania specjał przecedzamy przez gazę. Warto umieścić ją w sitku.

Taka sztuczka pozwoli nam na naprawienie błędu. Galaretka z kurczakiem będzie klarowna jak nigdy dotąd. Należy pamiętać, że tak przygotowany specjał zachowuje świeżość przez około 10 dni. Okazuje się, że uwielbiane danie można przyrządzić również w bezmięsnej wersji.

Galaretka z kurczakiem
Galaretka z kurczakiem

Canva / Ann_Zhuravleva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >

Porady

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >

Porady

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >

Porady

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >

Porady

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wrzuć orzechy włoskie do wrzątku na 5 min i odcedź. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wrzuć orzechy włoskie do wrzątku na 5 min i odcedź. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >