Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić naleśniki bez jajek?
canva/Woldee

Jak zrobić naleśniki bez jajek?

21 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Marzą ci się naleśniki na śniadanie, ale nie masz jajek? Nie ma problemu, wyjdą i bez tego dodatku. Podpowiemy ci, jak zrobić naleśniki bez jajek i na co zwrócić uwagę, by mimo wszystko były udane. Podaj je z twarożkiem czy dżemem, a wszyscy zjedzą je ze smakiem.

Jajka pełnią w cieście naleśnikowym funkcję wiążącą i spulchniającą. Mogłoby się więc wydawać, że bez nich ani rusz. Jednak jeśli będziesz pamiętać o dwóch ważnych czynnościach, naleśniki udadzą się nawet bez dodatku jajek. Jakie to czynności?

Po pierwsze przygotowane ciasto trzeba odstawić, na co najmniej 20 minut, by odpoczęło. W tym czasie powstanie glutenowa siatka, która sprawi, że ciasto nie będzie się rwać w czasie obracania.

Druga rzecz, o której trzeba pamiętać, to odpowiednie rozgrzanie patelni, przed wylaniem na nią ciasta. Gdy patelnia będzie zbyt mało rozgrzana, naleśniki będą do niej przywierać i porwą się w czasie próby odwrócenia na drugą stronę.

Jak zrobić naleśniki bez jajek?

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1 szklanka mleka

  • 3 łyżki oleju

  • ok. 0,5 szklanki wody gazowanej

  • szczypta soli

Przygotowanie naleśników

Do miski wsyp mąkę, dodaj mleko, olej i szczyptę soli. Dolewając wodę gazowaną, mieszaj ciasto, aż będzie gładkie. Ciasto odstaw na 20-30 minut.

Patelnię do smażenia naleśników dobrze rozgrzej. Możesz ją posmarować cienką warstwą oleju. Wylej na nią porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadź je równomiernie.

Gdy naleśnik usmaży się z jednej strony, obróć go na drugą i dosmaż. Naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Wskazówka:

Jajko możesz też zastąpić w naleśnikach spęczniałymi płatkami owsianymi. 1 łyżkę płatków owsianych zalej 3 łyżami gorącej wody i odstaw do napęcznienia. Będzie to odpowiednik 1 jajka.

Jeśli szukasz innych przepisów na naleśniki, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. recepturę na puszyste naleśniki z dodatkiem drożdży , a także na naleśniki na jogurcie .

naleśniki
naleśniki

Źródło zdjęcia: canva/Eviphotography

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: poezja-smaku, ohme

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy