Jak zrobić naleśniki bez jajek?
Marzą ci się naleśniki na śniadanie, ale nie masz jajek? Nie ma problemu, wyjdą i bez tego dodatku. Podpowiemy ci, jak zrobić naleśniki bez jajek i na co zwrócić uwagę, by mimo wszystko były udane. Podaj je z twarożkiem czy dżemem, a wszyscy zjedzą je ze smakiem.
Jajka pełnią w cieście naleśnikowym funkcję wiążącą i spulchniającą. Mogłoby się więc wydawać, że bez nich ani rusz. Jednak jeśli będziesz pamiętać o dwóch ważnych czynnościach, naleśniki udadzą się nawet bez dodatku jajek. Jakie to czynności?
Po pierwsze przygotowane ciasto trzeba odstawić, na co najmniej 20 minut, by odpoczęło. W tym czasie powstanie glutenowa siatka, która sprawi, że ciasto nie będzie się rwać w czasie obracania.
Druga rzecz, o której trzeba pamiętać, to odpowiednie rozgrzanie patelni, przed wylaniem na nią ciasta. Gdy patelnia będzie zbyt mało rozgrzana, naleśniki będą do niej przywierać i porwą się w czasie próby odwrócenia na drugą stronę.
Jak zrobić naleśniki bez jajek?
Składniki:
-
1,5 szklanki mąki pszennej
-
1 szklanka mleka
-
3 łyżki oleju
-
ok. 0,5 szklanki wody gazowanej
-
szczypta soli
Przygotowanie naleśników
Do miski wsyp mąkę, dodaj mleko, olej i szczyptę soli. Dolewając wodę gazowaną, mieszaj ciasto, aż będzie gładkie. Ciasto odstaw na 20-30 minut.
Patelnię do smażenia naleśników dobrze rozgrzej. Możesz ją posmarować cienką warstwą oleju. Wylej na nią porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadź je równomiernie.
Gdy naleśnik usmaży się z jednej strony, obróć go na drugą i dosmaż. Naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wskazówka:
Jajko możesz też zastąpić w naleśnikach spęczniałymi płatkami owsianymi. 1 łyżkę płatków owsianych zalej 3 łyżami gorącej wody i odstaw do napęcznienia. Będzie to odpowiednik 1 jajka.
Jeśli szukasz innych przepisów na naleśniki, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. recepturę na puszyste naleśniki z dodatkiem drożdży , a także na naleśniki na jogurcie .
Źródło zdjęcia: canva/Eviphotography
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Zachwycająco wilgotne ciasto czekoladowe z tajnym składnikiem
-
Karkówka pieczona w rękawie w niezwykle intensywnej marynacie
-
Niesamowity przepis Ewy Wachowicz na gołąbki zalewane żurkiem
Źródło: poezja-smaku, ohme