Jak zrobić pieczony schab na kanapki?
Pieczony schab to idealny dodatek do kanapek - świetnie współgra ze świeżym chlebem, z którym smakuje najlepiej. Jego przygotowanie jest banalnie proste i nie wymaga żadnych umiejętności. Jeśli chcesz, aby schab był aromatyczny, użyj dużej ilości przypraw i marynuj go przez dłuższy czas.
Pieczony schab wręcz idealnie pasuje na kanapkach. Jest tak smaczny, soczysty i delikatny, że nie potrzebuje żadnych dodatkowych sosów czy składników. Ewentualnie można doprawić go odrobiną soli, aby smak był wyrazistszy.
Pamiętaj, aby zacząć robić schab dzień wcześniej. Po obtoczeniu mięsa warto włożyć je do lodówki przynajmniej na całą noc - przyprawy będą miały możliwość lepszego spenetrowania mięsa.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pieczony schab do kanapek
Masz ochotę na pyszne przepisy? W tym artykule wyjaśniamy, jak unikać popularnych błędów przy gotowaniu placków ziemniaczanych. Ten tekst wyjaśnia metody wykorzystania wody po ziemniakach.
Składniki:
-
1,5 kg schab
-
3 łyżeczki soli
-
4 łyżeczki majeranku
-
4 łyżeczki tymianku
-
6 ząbków czosnku
-
pieprz
-
sól
Zacznij od obkrojenia mięsa z błon, przerostów tłuszczowych oraz tkanki łącznej. Następnie dokładnie wytrzyj jego powierzchnie ręcznikami papierowymi. Odstaw go na bok.
W moździerzu umieść pieprz, sól, tymianek i majeranek. Rozgnieć je na drobny proch. Wrzuć do przypraw obrane ząbki czosnku i utrzyj je na pastę. Natrzyj nią mięso, przełóż je do szczelnego pojemnika z pokrywką, zamknij i wstaw do lodówki przynajmniej na jedną noc - optymalny czas wynosi jednak dwie doby.
Po tym czasie wyjmij mięso i obsmaż je na patelni, aż uzyskasz brązowy kolor na każdej stronie. Włóż schab do rękawa do pieczenia i piecz go przez 1,5 godziny w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Smacznego.
Źródło: canva/bhofack2, Getty Images Pro
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: o2.pl