Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić pieczony schab na kanapki?
canva/LauriPatterson, Getty Images Signature

Jak zrobić pieczony schab na kanapki?

21 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Pieczony schab to idealny dodatek do kanapek - świetnie współgra ze świeżym chlebem, z którym smakuje najlepiej. Jego przygotowanie jest banalnie proste i nie wymaga żadnych umiejętności. Jeśli chcesz, aby schab był aromatyczny, użyj dużej ilości przypraw i marynuj go przez dłuższy czas.

Pieczony schab wręcz idealnie pasuje na kanapkach. Jest tak smaczny, soczysty i delikatny, że nie potrzebuje żadnych dodatkowych sosów czy składników. Ewentualnie można doprawić go odrobiną soli, aby smak był wyrazistszy.

Pamiętaj, aby zacząć robić schab dzień wcześniej. Po obtoczeniu mięsa warto włożyć je do lodówki przynajmniej na całą noc - przyprawy będą miały możliwość lepszego spenetrowania mięsa.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pieczony schab do kanapek

Masz ochotę na pyszne przepisy? W tym artykule wyjaśniamy, jak unikać popularnych błędów przy gotowaniu placków ziemniaczanych. Ten tekst wyjaśnia metody wykorzystania wody po ziemniakach.

Składniki:

  • 1,5 kg schab

  • 3 łyżeczki soli

  • 4 łyżeczki majeranku

  • 4 łyżeczki tymianku

  • 6 ząbków czosnku

  • pieprz

  • sól

Zacznij od obkrojenia mięsa z błon, przerostów tłuszczowych oraz tkanki łącznej. Następnie dokładnie wytrzyj jego powierzchnie ręcznikami papierowymi. Odstaw go na bok.

W moździerzu umieść pieprz, sól, tymianek i majeranek. Rozgnieć je na drobny proch. Wrzuć do przypraw obrane ząbki czosnku i utrzyj je na pastę. Natrzyj nią mięso, przełóż je do szczelnego pojemnika z pokrywką, zamknij i wstaw do lodówki przynajmniej na jedną noc - optymalny czas wynosi jednak dwie doby.

Po tym czasie wyjmij mięso i obsmaż je na patelni, aż uzyskasz brązowy kolor na każdej stronie. Włóż schab do rękawa do pieczenia i piecz go przez 1,5 godziny w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Smacznego.

Pieczeń

Źródło: canva/bhofack2, Getty Images Pro

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: o2.pl

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy