Jak zrobić puszyste racuchy bez dodatku mleka?
Racuchy są doskonałą propozycją na deser lub słodki podwieczorek. Zazwyczaj dodaje się do nich mleko. Jednak, jak się okazuje nie jest ono koniecznym składnikiem. Z powodzeniem możemy je zastąpić m.in. pysznym sokiem jabłkowym. Placuszki wyjdą równie delikatne i puszyste.
Puszyste racuchy z dodatkiem jabłek są jednym z ulubionych dań zarówno starszych, jak i młodszych smakoszy. Co robić, gdy mamy na nie ochotę, a niestety ze względów zdrowotnych nie powinniśmy sięgać po nabiał? Nie ma nic prostszego, wystarczy zastąpić mleko sokiem z jabłek. Poniżej podajemy przepis na nieziemsko puszyste racuchy, które zachwycą niejednego konesera tego dania.
Przepis na puszyste racuchy bez grama mleka
Składniki:
1 jajko
3 łyżki mąki
jabłko
szczypta cynamonu
1/4 szklanki soku jabłkowego
sól
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia
Sposób wykonania:
Oddziel białko od żółtka. Do pierwszego dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę, a do drugiego wlej sok jabłkowy i zmiksuj. Porcjami dodawaj do żółtka mąkę. Obierz jabłko i zetrzyj na tarce, a następnie dodaj je do ciasta. Na koniec wlej do niego pianę z białek.
Rozgrzej tłuszcz i za pomocą łyżki nakładaj na niego porcje ciasta. Smaż na średnim ogniu, do momentu aż racuchy nie zyskają złotego koloru. Po usmażeniu przełóż je na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Wymieszaj cukier puder z cynamonem i posyp nimi racuchy. Smacznego!
Na naszej stronie znajdziesz o wiele więcej kulinarnych inspiracji m.in. puszyste racuchy z dodatkiem czekolady lub śliwek.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przyślij przepis