Jak zrobić puszysty sernik?
Sernik powinien być przyjemniej wilgotny, a zarazem puszysty jak chmurka. I taki właśnie wychodzi z tego przepisu. Zakochasz się w jego aksamitnym smaku - wystarczy jeden kęs, aby przekonać się samemu.
Sernik bywa zmorą wszystkich początkujących kucharzy. Czasem trzeba nie lada umiejętności, aby wyszedł idealnie pyszny i wysoki. Wielu doświadczonych cukierników twierdzi, że zrobienie sernika to prawdziwa sztuka, jednak nie jest to prawda.
Wystarczy mieć odpowiednio dobry przepis, a także odrobinę cierpliwości i uwagi, a sernik będzie puszysty jak chmurka. Kieruj się poniższymi zaleceniami, a deser będzie wręcz doskonały.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na najlepszy sernik
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.
Składniki:
Masa serowa:
-
1 kg twarogu półtłustego lub tłustego
-
8 jajek, białka i żółtka osobno
-
1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
-
1 opakowanie cukru wanilinowego
-
100 g masła, roztopionego
-
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
-
2 łyżki mąki pszennej
-
250 ml śmietany kremówki 30%
Spód:
-
herbatniki typu ‚petitki’, około 20 sztuk
Zacznij od wlania żółtek do miski i dodania do nich cukru do wypieków oraz cukru wanilinowego. Ucieraj, aż uzyskasz jasną, puszystą masę. Następnie dodawaj partiami twaróg zmielony w maszynce.
Do masy wlej masło, wsyp proszek budyniowi, mąkę pszenną i zmiksuj. W osobnym naczyniu ubij białka nia pianę z odrobiną soli. W drugiej misce ubij śmietanę. Obie piany połącz z masą serową za pomocą szpatułki.
Herbatniki ułóż w formie i wylej na nie masę serową. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni Celsjusza na 70 minut w kąpieli wodnej. Po upieczeniu zostaw ciasto w piecu do wystudzenia.
Źródło: canva/Jobrestful, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: mojewypieki.com