Jaka ilość kaw jest dobra dla zdrowia? Naukowcy znają odpowiedź
Kawa jest spożywanym niemalże przez wszystkich ciepłym napojem, który nie tylko doskonale pobudza, ale też często towarzyszy wielu spotkaniom towarzyskim. Trudno sobie odmówić przyjemności jej wypicia. Na szczęście nie trzeba. Naukowcy udowodnili, że jej spożycie wcale nie jest szkodliwe.
Trwające ponad 11 lat badania nad spożyciem kawy wykazały, że umiarkowane ilości tego naparu , nie tylko nam nie zaszkodzą, a wręcz przeciwnie — będą miały pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Jest jednak mały haczyk.
Ile filiżanek kawy warto wypijać?
Analiza prowadzona z udziałem niemal 469 tysięcy osób cierpiących na choroby serca i układu krążenia doprowadziła do zaskakujących rezultatów. Badani regularnie spożywający umiarkowaną ilość kawy — tj. od połowy do trzech filiżanek — miały o 12 procent niższe ryzyko śmierci w porównaniu do osób, które jej nie piły.
Co więcej, ryzyko zgonu z powodu problemów sercowo-naczyniowych spadło u nich o 17 procent, a niebezpieczeństwo udaru aż o 21 procent. Wyliczenia dokonane przez badaczy z Uniwersytetu Semmelweisa w Budapeszcie pokazują, że czarny napar nie jest wcale taki zły. Zwlaszcza, jeśli jesteśmy zdrowi.
Maksymalnie trzy filiżanki dziennie i dostarczymy sobie składnika w kawie najcenniejszego — przeciwutleniaczy. Substancje te pełnią w naszym organizmie niebagatelną funkcję, niszcząc odpowiedzialne za stany zapalne, procesy starzenia, a nawet i nowotwory wolne rodniki. Jeżeli więc nie mamy problemu z przyswajaniem kofeiny, możemy sięgać po kawę bez obaw.
Jaka kawa ma dobry wpływ na nasze zdrowie?
Powyższe zalety kawy nie będą dostępne dla osób pijących napój w formie instant. Kawa rozpuszczalna i wszelkie gotowe mieszanki niestety tracą cenne składniki odżywcze podczas ich przygotowywania w zakładach produkcji.
Dobroczynne działanie ma zatem tylko kawa parzona z ziaren, najlepiej tych świeżo zmielonych i niedawno wypalonych. Warto napój wzbogacić o kurkumę czy cynamon , aby wycisnąć z porannej rozgrzewającej filiżanki czarnego płynu jeszcze więcej dobra.
Źródło zdjęcia: canva/DragonImages
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zapomnij o makaronie. Teraz rosół podaje się z cudownym, włoskim przysmakiem
-
Fit wersja jesiennego sernika zachwyci każdego. Jedz bez wyrzutów sumienia
-
Babcia pokazała, jak można przechowywać mięso i cieszyć się jego smakiem. Co za patent
Źródło: tvn24, zywienie.abczdrowie