Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jaki rodzaj mąki jest najlepszy do pieczenia chleba? Rozwiewamy wątpliwości

Jaki rodzaj mąki jest najlepszy do pieczenia chleba? Rozwiewamy wątpliwości

Jaki rodzaj mąki jest najlepszy do pieczenia chleba?
canva/Như Designer

Chleb jest jednym z podstawowych produktów w naszej kuchni. Warto nauczyć się przygotowywać go samodzielnie. Wyjątkowo puszyste wypieki uzyskamy, korzystając z mąki pszennej wysokiego typu, która zawiera znaczną ilość glutenu. To właśnie ta substancja o odpowiadaj za strukturę chleba. Dowiedzcie się, która z mąk zawiera go najwięcej.

Domowy chleb potrafi być lepszy od niejednego bochenka z piekarni. Sekretem pysznego i delikatnego w odbiorze wypieku jest odpowiedni wybór mąki, którą wykorzysta się do jego przygotowania. Sprawdźcie, na co warto zwrócić szczególną uwagę.

Po jaką mąkę sięgnąć, by zrobić dobry chleb?

Nie z każdej mąki uzyskamy puszysty i delikatny chleb. Bochenek przygotowany z mąki żytniej i zakwasu, będzie smaczny, bogaty w błonnik i witaminy z grupy B. Pozostanie też jednak dość zwarty i niezwykle wilgotny po upieczeniu. Spowodowane to będzie stosunkowo niską zawartością glutenu w tym rodzaju mąki.

Jeżeli zależy nam na lekkim wypieku, zdecydowanie lepszym wyborem będzie mąka pszenna wysokiego typu, tzw. mąka chlebowa. To wyrób pszenny typu 750-850. Przyjmuje się, że właśnie ten wariant pszennego proszku pozwala osiągnąć najlepsze efekty, zawierając odpowiednią ilość glutenu i stosunkowo wysoką zawartość składników mineralnych.

Jeżeli lubimy pieczywo pełnoziarniste lub typu graham warto sięgnąć po jeszcze bogatsze w błonnik mąki pszenne typu 1800 czy nawet 2000. Przygotowany z ich wykorzystaniem chleb będzie miał niezwykle bogate wnętrze i dostarczy nam wielu cennych składników odżywczych.

Czy można zrobić chleb bezglutenowy?

Pieczywo bez glutenu jest trudniejsze w przygotowaniu niż pszenne czy żytnie. By osiągnąć pożądaną strukturę wypieku, należy do masy dodać składnik żelujący. W tej roli dobrze sprawdza się zarówno zdrowe siemię lniane czy nasiona chia, jak i jajko lub inny nabiał np. maślanka.

Mąką bezglutenową, z której najłatwiej jest przygotować chleb, jest gryczana. Najlepiej jednak zmieszać ją z innymi, wyjątkowo smacznymi i pełnymi cennych składników odżywczych produktami zbożowymi takimi jak mąka jaglana, kukurydziana czy zrobiona z ciecierzycy mąka besan.

Chleb z mąki pszennej będzie wyjątkowo puszysty
Chleb z mąki pszennej będzie wyjątkowo puszysty

Źródło zdjęcia: canva/Armastas

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: chili24 Zapraszamy na nasz Instagram