Smakosze.pl Porady Jakich produktów lepiej nie dodawać do kawy?
canva/jojoUserb859963a_760

Jakich produktów lepiej nie dodawać do kawy?

1 stycznia 2022

Kawa jest pysznym, pobudzającym napojem, po który sięga wielu smakoszy. Niektóre dodatki stosowane do przyrządzenia tego naparu mogą przyczynić się do pogorszenia naszego stanu zdrowia. Podpowiadamy, z czego zrezygnować i dlaczego warto to zrobić.

Są produkty, które wspaniale wzbogacają smak czarnego naparu. Wsypując do kawy szczyptę kardamonu czy cynamonu , przygotujemy cudownie rozgrzewający i wzmacniający odporność napój. Nie sposób tego powiedzieć o kawie z dodatkiem innych popularnych składników.

Czego nie powinno się dodawać do kawy?

Popularną praktyką jest słodzenie pobudzającego naparu. Nie będzie stanowiło to zagrożenia dla zdrowia, o ile nie pije się kilku kaw dziennie. Zastąpienie zwykłego cukru słodzikami nie będzie jednak dobrym rozwiązaniem.

Wpływają one na metabolizm, zaburzając naszą zdolność do odczuwania głodu i pobudzając łaknienie. Sięgamy wtedy po przekąski, choć nie powinniśmy jeść. Jest to prosta droga do nadwagi i rozwinięcia się związanych z nią chorób.

Najzdrowszą alternatywą cukru będą stewia i erytrytol. Substancje te są bezpieczne na zdrowia , a spożywane w umiarkowanych ilościach nie zaburzają naturalnego rytmu spożywania pokarmów.

Tych produktów koniecznie unikajcie

Dodanie do kawy śmietanki w proszku jest najgorszym możliwym pomysłem na wzbogacenie napoju. Produkt ten często ma w swoim składzie syrop kukurydziany i olej roślinny. Jedyne zatem co uzyskamy to zmiana koloru napoju oraz przyswojenie nadprogramowych kalorii.

Równie złym wyborem jest dodanie alkoholu. Nie tylko , podobnie jak w przypadku śmietanki, dodamy napojowi kalorii, ale też narazimy się na przykre dolegliwości związane ze spożyciem trunku. Alkohol jest depresantem , a regularnie spożywany przyczynia się do rozwoju wielu chorób.

Kawa z mlekiem skondensowanym
Przy stosowaniu słodkich dodatków do kawy powinniśmy zachować szczególna ostrożność

Źródło zdjęcia: canva/luknaja

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kobieta.interia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy