Smakosze.pl Porady Jakie mięso najlepiej nadaje się na kotlety schabowe? Rozwiewamy wątpliwości
canva/webandi

Jakie mięso najlepiej nadaje się na kotlety schabowe? Rozwiewamy wątpliwości

14 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kotlety schabowe w chrupiącej panierce z bułki tartej to zawsze świetny pomysł na rodzinny obiad. Sekretem idealnych kotletów jest mięso - musi być świeże. Jeśli decydujesz się na zakupy w supermarkecie, wówczas warto zwrócić uwagę na ilość wody w opakowaniu. Jak kupić dobry schab? Jakie mięso najlepiej nadaje się na kotlety schabowe? Tego dowiesz się z poniższego tekstu.

Aby przygotować soczyste i smaczne schabowe, musimy zadbać o odpowiednie rozbicie mięsa, odpowiednie przygotowanie panierki, moczenie schabu i specjalny rodzaj tłuszczu. Jednak nawet najbardziej starannie przygotowywane kotlety nie będą smaczne, kiedy zrobimy je ze starego mięsa.

Schabowe doskonale smakują podane z ziemniakami i szczypiorkiem, frytkami i ziemniakami opiekanymi. Jako jarzynkę gorąco polecam surówkę z kiszonej kapusty , ogórki kiszone, buraki, mizerię, a także lekką surówkę z kapusty pekińskiej.

W tym artykule dowiesz się, co zrobić, żeby kotlety schabowe były idealnie soczyste i miękkie . Koniec z przesuszonymi, twardymi i mało doprawionymi schabowymi. Tak przygotowane kotlety wychodzą za każdym razem i każdy prosi o dokładkę.

Jakie mięso najlepiej nadaje się na kotlety schabowe?

Do kotletów schabowych najlepiej sprawdzi się schab bez kości. W sklepie zwróćmy uwagę na kolor i wygląd schabu. Świeże mięso ma soczystą, różowatą barwę i jest lekko wilgotne, a tłuszcz znajdujący się na krawędziach ma ładny, biały kolor.

Jeśli kupujemy schab w markecie w pojemnikach plastikowych, zwróćmy również uwagę na ilość wody. Jeśli na dnie pojemnika z mięsem jest jej dużo, oznacza to, że schab jest stary.

Świeży schab praktycznie wcale nie pachnie. Jeśli poczujemy więc ostry, nieprzyjemny zapach, od razu wyrzućmy mięso lub zwróćmy je do sklepu.

Kotlet schabowy w panierce podany z ziemniakami

Źródło zdjęcia: canva/ fotek

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl, kukbuk.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy