Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasteczka świąteczne siostry Anastazji
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.12.2021 01:00

Ciasteczka świąteczne siostry Anastazji

Ciasteczka świąteczne siostry Anastazji
canva/Anastasy Yarmolovich

Szukasz pomysłu na ciasteczka na choinkę lub wigilijny stół? Przygotuj ciasteczka świąteczne siostry Anastazji. Ciasteczka wychodzą za każdym razem i mają wyjątkowy, piernikowo-karmelowy smak. Poznaj prosty i sprawdzony przepis na ciasteczka świąteczne siostry Anastazji.

Siostra Anastazja słynie z doskonałej kuchni. Każdy danie przygotowane z jej przepisu ma rewelacyjny smak i wygląda bardzo apetycznie. Takie też są ciasteczka świąteczne, które zachwycą całą rodzinę i gości wyjątkowym, korzennym smakiem.

Ciastka udekoruj domowym lukrem. Kolorowy lukier przygotujesz z barwnikami spożywczymi, możesz jednak zabarwić go naturalnymi produktami. Żółty lukier uzyskasz dodając do cukru kurkumę, czerwony dodając zamiast wody sok żurawinowy, zielony- sok ze szpinaku lub zieloną galaretkę.

Na Boże Narodzenie przygotuj również pyszne ciasteczka z kolorowymi witrażami, które ślicznie wyglądają zarówno na choince, jak i na świątecznym stole.

Przepis na ciasteczka świąteczne siostry Anastazji

Składniki:

  • opakowanie przyprawy do piernika

  • 300 g mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 2 żółtka

  • pół szklanki cukru

  • 2 łyżki miodu

  • 100 g masła

  • 100 g margaryny

  • łyżeczka sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • kolorowy lukier, pisaki spożywcze

  • elementy dekoracyjne do ciast

Jak przygotować ciasteczka świąteczne siostry Anastazji?

Połowę cukru przełóż do małego garnka i gotuj na wolnym ogniu, stale mieszając, aby powstał karmel. Miód zagotuj w osobnym garnku z przyprawą do piernika, odstaw do przestudzenia. Rozpuść masło i margarynę i również odstaw, aby tłuszcz ostygł.

Resztę cukru ubij z jajkami i 2 żółtkami. Do większej miski wsyp przesianą mąkę i sodę, dodaj karmel, ubite jajka, miód i przestudzone masło z margaryną. Całość dokładnie wymieszaj i wyrób kulę, następnie zawiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na całą noc.

Ciasto na pierniczki świąteczne

Następnego dnia rozwałkuj kulę na cienkie ciasto, przy pomocy foremek wykrój pierniki o różnym kształcie. Pierniczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z grzaniem góra-dół na 10 minut.

Upieczone ciasteczka przełóż w suche i chłodne miejsce, aby dobrze ostygły, następnie przyozdób je kolorowym lukrem, pisakami spożywczymi lub innymi świątecznymi dekoracjami.