Smakosze.pl
Ciasteczka świąteczne siostry Anastazji

canva/Anastasy Yarmolovich

Ciasteczka świąteczne siostry Anastazji

6 Grudnia 2021

(Ostatnia zmiana: 15 Grudnia 2021)

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Szukasz pomysłu na ciasteczka na choinkę lub wigilijny stół? Przygotuj ciasteczka świąteczne siostry Anastazji. Ciasteczka wychodzą za każdym razem i mają wyjątkowy, piernikowo-karmelowy smak. Poznaj prosty i sprawdzony przepis na ciasteczka świąteczne siostry Anastazji.

Siostra Anastazja słynie z doskonałej kuchni. Każdy danie przygotowane z jej przepisu ma rewelacyjny smak i wygląda bardzo apetycznie. Takie też są ciasteczka świąteczne, które zachwycą całą rodzinę i gości wyjątkowym, korzennym smakiem.

Ciastka udekoruj domowym lukrem. Kolorowy lukier przygotujesz z barwnikami spożywczymi, możesz jednak zabarwić go naturalnymi produktami. Żółty lukier uzyskasz dodając do cukru kurkumę, czerwony dodając zamiast wody sok żurawinowy, zielony- sok ze szpinaku lub zieloną galaretkę.

Na Boże Narodzenie przygotuj również pyszne ciasteczka z kolorowymi witrażami, które ślicznie wyglądają zarówno na choince, jak i na świątecznym stole.

Przepis na ciasteczka świąteczne siostry Anastazji

Składniki:

  • opakowanie przyprawy do piernika

  • 300 g mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 2 żółtka

  • pół szklanki cukru

  • 2 łyżki miodu

  • 100 g masła

  • 100 g margaryny

  • łyżeczka sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • kolorowy lukier, pisaki spożywcze

  • elementy dekoracyjne do ciast

Jak przygotować ciasteczka świąteczne siostry Anastazji?

Połowę cukru przełóż do małego garnka i gotuj na wolnym ogniu, stale mieszając, aby powstał karmel. Miód zagotuj w osobnym garnku z przyprawą do piernika, odstaw do przestudzenia. Rozpuść masło i margarynę i również odstaw, aby tłuszcz ostygł.

Resztę cukru ubij z jajkami i 2 żółtkami. Do większej miski wsyp przesianą mąkę i sodę, dodaj karmel, ubite jajka, miód i przestudzone masło z margaryną. Całość dokładnie wymieszaj i wyrób kulę, następnie zawiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na całą noc.

Ciasto na pierniczki świąteczne

Następnego dnia rozwałkuj kulę na cienkie ciasto, przy pomocy foremek wykrój pierniki o różnym kształcie. Pierniczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z grzaniem góra-dół na 10 minut.

Upieczone ciasteczka przełóż w suche i chłodne miejsce, aby dobrze ostygły, następnie przyozdób je kolorowym lukrem, pisakami spożywczymi lub innymi świątecznymi dekoracjami.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Domowa pasztetowa, lepsza niż ze sklepu

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos waniliowy do szarlotki - prosty i przepyszny

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić idealną fasolkę po bretońsku?

Czytaj więcej >

Przepisy

Ciasto ucierane z jabłkami według siostry Anastazji

Czytaj więcej >

Przepisy

Bosko chrupiące, a zarazem soczyste schabowe bez grama bułki tartej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zachwycające gołąbki z przepisu Magdy Gessler z sekretnym dodatkiem

Czytaj więcej >