Smakosze.pl Produkty Jakie są zalety mintaja ?
Photosiber, Getty Images

Jakie są zalety mintaja ?

21 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ryby stanowią cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które stanowią podstawę dla dobrej pracy mózgu oraz mięśnia sercowego - dlatego specjaliści zalecają, aby najzdrowsze gatunki jeść kilka razy w ciągu tygodnia. W taki sposób zachowuje się zdrowie na dłużej.

Mintaje bytują na płytkich wodach do 200 metrów, potrafią dożyć nawet 17 lat, a przy okazji stosunkowo szybko rosną. Najczęściej możemy kupić je w formie filetów, które są łatwe w obróbce i mają długą datę przydatności do spożycia - głębokie mrożenie konserwuje je na długo.

Ryba mintaj - idealna dla odchudzających się

W 100 gramach mięsa mintaja znajduje się jedynie 56 kcal. Aby uzmysłowić sobie skalę, w takich samych 100 gramach łososia, obecne jest już 179 kcal. Z tego powodu filety tej ryby można jeść praktycznie bez przeszkód - o ile stosuje się do przygotowywania jej w lekkostrawny sposób.

Około 12 procent wagi mintaja stanowi wysoko przyswajalne białko, które jest podstawowym budulcem ludzkiego organizmu. Ponadto w tej rybie znajdziemy selen, fosfor, witaminę D oraz witaminę A. Niewielka ilość rtęci to kolejna zaleta, głównie dla kobiet w ciąży.

Jaką formę mintaja wybrać?

Jak w przypadku innych produktów spożywczych, należy kierować się stopniem przetworzenia. Najzdrowsza jest oczywiście świeża ryba, lecz w Polsce jest problem z jej kupnem. Dlatego najlepszym wyborem są filety, które z dostępnych na naszym rynku form, są najmniej przetworzone.

Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł , w którym pokazujemy przepis na sałatkę warzywną z pieczonych warzyw. W tym tekście zdradzamy najlepszą recepturę na pyszną kiszoną fasolkę szparagową ze słoika.

J eśli chce się jeść jak najzdrowiej, należy unikać paluszków rybnych, surimi, panierowanych filetów oraz takich, które są już gotowe do pieczenia, na przykład uprzednio zamarynowanych. Nie mamy w ich przypadku kontroli nad składem, w którym znajdować może się wiele chemii i konserwantów. Dodatkowo mają, spowodowaną przetworzeniem, obniżoną zawartość substancji odżywczych.

Źródło: canva.com/Yana Gayvoronskaya

Jak przygotować mintaja?

Bez wątpienia najbardziej popularną metodą gotowania tej ryby jest panierowanie i smażenie na oleju. Niesie ona ze sobą dużą kaloryczność, dlatego, aby utrzymać się na odpowiednim poziomie kalorii, znacznie lepiej jest ją upiec z ziołami czy ugotować na parze.

Zapobieganie rozpadaniu się mięsa jest wyjątkowo ważnym elementem obróbki mintaja. Na 2 godziny przed obróbką termiczną, wystarczy skropić filet sokiem z cytryny. Sok dodatkowo usunie morski zapach z mięsa, co dla wielu z pewnością jest zaletą.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poradnikzdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy