Smakosze.pl
Liście chrzanu

AlexanderZam, Getty Images

Jakie właściwości mają liście chrzanu?

19 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Chrzan towarzyszy nam od tysięcy lat nie tylko jako pikantna przyprawa do dań mięsnych. Ludzie stosują liście chrzanu na najróżniejsze sposoby - od konserwowania mięsa, po wytwarzanie okładów łagodzących bóle reumatyczne. Liście pełne są wartości odżywczych, dlatego warto włączyć je do codziennej diety.

Chrzan ma bardzo bogatą historię w kontekście używania go przez człowieka na przestrzeni tysięcy lat. Dawniej wykorzystywano jego zdolności bakteriobójcze i grzybobójcze, aby zachować świeżość produktów spożywczych na dłużej. Dlatego zawijano w liście, chociażby mięso. 

Dzisiaj największą popularnością cieszy się starty korzeń chrzanu, który stanowi wspaniały dodatek podkreślający smak kiełbas, pieczeni, zup czy sosów. Jeśli chcesz jednak wykorzystać pełen potencjał tej rośliny, powinieneś zacząć stosować w gotowaniu także jej liście. 

Liście chrzanu pełne są witamin

Liście chrzanu są prawdziwą skarbnicą witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na nastrój, usprawniają sprawność intelektualną, a także zmniejszają napięcie nerwowe. Duża zawartość kwasu askorbinowego, czyli popularnej witaminy C również budzi podziw. 

Witamina C jest bowiem silnym antyoksydantem, który każdego dnia należy dostarczać wraz z pokarmem do organizmu. Poza ochroną przed szkodliwym działaniem wolnych rodników poprawia działanie układu odpornościowego, a także poprawia wygląd skóry.

Skąd pochodzi ostry smak chrzanu?

Przyzwyczailiśmy się, że pikantność wynika z obecności kapsaicyny w ostrych papryczkach. Chrzan jej jednak nie zawiera - zamiast niej posiada za to synigrynę, czyli glikozyd o silnym działaniu antybiotycznym, grzybobójczym oraz bakteriobójczym.

Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł, w którym pokazujemy przepis na sałatkę warzywną z pieczonych warzyw. W tym tekście  zdradzamy najlepszą recepturę na pyszną kiszoną fasolkę szparagową ze słoika.

Synigryna wspomaga pracę układu pokarmowego, pobudzając produkcję kwasu żołądkowego, ułatwia wykrztuszanie zalegającej w oskrzelach wydzieliny, rozgrzewa i odkaża. Właśnie dlatego należy jeść duże ilości chrzanu, gdy organizm atakowany jest przez patogeny. 

Źródło: Nataliia Mysak, Getty Images

Jak wykorzystać liście chrzanu w gotowaniu?

Jednym z najlepszych sposobów na użycie liści, jest zawinięcie w nie długo dojrzewającego sera, który ciężko zjeść w krótkim czasie. Liście ochronią ser przed dostępem bakterii i pleśni, co wydłuży jego datę przydatności. W liście zawinąć można również szynkę czy warzywa. 

Kolejną metodą, która ułatwi pieczenie chleba, nada mu ciekawego aromatu i również wydłuży przydatność do spożycia, jest wyłożenie blachy liśćmi, jak papierem do pieczenia. W czasie pieczenia pieczywo jest nawilżane i aromatyzowane przez chrzan, co docenią najwięksi smakosze. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia.wp.pl; bebenista.wordpress.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Warzywa w końcu staniały

Produkty

Ceny warzyw na bazarach spadają

Czytaj więcej >
banan

Produkty

Czy można jeść banany z czerwonymi liniami w środku?

Czytaj więcej >

Produkty

Ceny lodów nie przestają szybować

Czytaj więcej >
Oszustwo na cebulę

Produkty

Nieudane oszustwo "na cebulę"

Czytaj więcej >

Produkty

Ogromne zmiany we wszystkich produktach. Unia Europejska już zdecydowała

Czytaj więcej >

Produkty

Niskie ceny sprzętów i akcesoriów kuchennych w Biedronce

Czytaj więcej >