Jasiek Kuroń zdradził przepis na pierogi ruskie. 1 składnik zaskakuje
Jasiek Kuroń po raz kolejny zachwycił nas wyjątkowym daniem. Pierogi ruskie w jego wydaniu smakują jeszcze lepiej, niż w oryginalnej, tradycyjnej wersji. A wszystko przez 1 składnik dodany do farszu.
Pierogi ruskie polecają się na obiad
Jaśka Kuronia Smakoszom przedstawiać nie trzeba. Uzdolniony, młody kucharz zdradził tym razem przepis na pierogi ruskie. Nie są to jednak tradycyjne pierogi, jakie wszyscy znamy. Kuroń dodaje do nich składnik, który doskonale podkręca ich smak.
Ile osób, tyle przepisów na ciasto na pierogi. Jasiek Kuroń przygotowuje ciasto bez jajka, za to z roztopionym masłem oraz odrobiną mleka. Do farszu, oprócz twarogu i ziemniaków dodaje jeszcze jeden ser. Taki z niebieską pleśnią. Ser typu blue podkreśla smak i sprawia, że danie wychodzi perfekcyjnie.
Bez namaczania i szorowania. Przekrój na pół i oprósz solą. Blacha będzie jak nowaPierogi ruskie z nietypowym farszem
Pierogi z przepisu Jaśka Kuronia wychodzą perfekcyjnie. Delikatne, sprężyste ciasto i wyśmienity farsz po prostu rozpływają się w ustach.
Składniki na ciasto:
- 550 g mąki pszennej typu 450
- 40 g masła
- szklanka gorącej wody
- 60 ml ciepłego mleka
Składniki na farsz:
- 1 kg ziemniaków
- 2 duże cebule
- 2 łyżki oleju
- 350 g półtłustego sera białego
- 70 g sera z niebieską pleśnią (typu blue)
- sól, pieprz
Pierogi ruskie Jaśka Kuronia. Sposób przygotowania
Na początku przygotuj ciasto: mąkę rozsyp na stolnicy, dodaj roztopione masło, wodę, mleko i wyrabiaj do uzyskania jednolitej, sprężystej masy. Z ciasta wyrób kulę, owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotuj farsz: ugotuj ziemniaki i przeciśnij je przez praskę. Na rozgrzanym oleju przyrumień posiekaną cebulę. Twaróg zmiel w maszynce, a ser pleśniowy zetrzyj na tarce. Wszystkie składniki farszu połącz w misce i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm. Wykrawaj szklanką kółka i w każdy kawałek włóż przygotowany farsz i sklej. Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez około 4 minuty, aż do wypłynięcia. Podawaj prosto z wody lub z okrasą z masła i cebuli, smacznego.
Źródło: kuron.com