Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Jesz takie mięso, lepiej je odstaw. Poważnie ryzykujesz własnym zdrowiem
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 27.01.2025 22:00

Jesz takie mięso, lepiej je odstaw. Poważnie ryzykujesz własnym zdrowiem

pieczone żeberka
Fot. Canva/Ruslan Khmelevsky

Nie wyobrażasz sobie diety bez mięsa? Jeden rodzaj tego produktu jest szkodliwy, a jego nadmierne spożywanie przyczynia się do wystąpienia poważnych chorób. W dodatku nie wszyscy powinni go spożywać. Sprawdź, czy nie należysz do tej grupy, a nie narazisz się na konsekwencje. 

Najgorszy rodzaj mięsa

O tym, że mięso jest wciąż jednym z podstawowych składników w naszej diecie, wie każdy. Według dostępny danych statystyczny Polak zjada około 75 kilogramów mięsa rocznie. Eksperci twierdzą, że ta liczba jest zbyt wysoka i powinna zmniejszyć się aż trzykrotnie. Najgorsze jest jednak to, że w naszej diecie znajduje się także sporo czerwonego mięsa. I nie chodzi tu tylko o wołowinę, ale też wieprzowinę, jagnięcinę i kozinę. 

Z tych mięs przygotowuje się kiełbasy i wędliny. Są to produkty przetworzone, bo poddane obróbce cieplnej, np.: wędzeniu, a także peklowaniu. Dlatego uznaje się, że to mięso i pochodzące od niego produkty są w nadmiarze szkodliwe dla zdrowia. 

salami.jpg
Fot. Canva/Teka77
Kładę jabłko w chochli i owijam ciastem francuskim. Ten patent zasługuje na złoty medal

Dlaczego czerwone mięso jest szkodliwe?

Czerwone mięso ma wiele cennych właściwości, ale jego regularne spożywanie okazuje się szkodliwe dla organizmu. Okazuje się, że mięso przyczynia się do rozwoju: miażdżycy, nadciśnienia, chorób serca, a także podwyższenia poziomu cholesterolu. W dodatku przyczynia się również do zachorowania na raka jelita grubego oraz na cukrzycę. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Głównym czynnikiem tych chorób jest cholesterol, który znajduje się w mięsie. Oprócz niego znajduje się w nim także żelazo hemowe, które wytwarza wolne rodniki, a te odpowiadają za uszkadzanie DNA. 

Czerwone mięso to nie tylko kotlet na talerzu obiadowym. To także kiełbasa wkrojona do jajecznicy czy plasterek szynki na codziennej kanapce. Spożywamy dużo więcej czerwonego mięsa, niż mogłoby się nam wydawać. Wśród nas są zaś osoby, które na ten właśnie produkt powinny szczególnie uważać.

jajecznica z boczkiem.jpg
Fot. Canva/Bartek Luszczak

Kto nie powinien jeść czerwonego mięsa?

Warto również pamiętać, że nie każdy może spożywać czerwone mięso. Dotyczy to szczególnie osób, które borykają się z chorobami układu krążenia, nowotworami i wieloma innymi przypadłościami. 

Czerwonego mięsa powinni unikać ci, którzy mają problem z:

  • wysokim poziomem cholesterolu
  • chorobami serca
  • zaawansowaną chorobą nerek (stadia od 3 do 5)
  • nowotworami
  • zespołem alfa-gal.

Jeżeli cierpisz, na któreś z wymienionych schorzeń, natychmiast ogranicz spożywanie czerwonego mięsa. Zmiana diety przyczyni się do poprawy stanu zdrowia. 

Sprawdź także przepis na walentynkowe ciasteczka oraz poznaj najciekawsze promocje Biedronki.

wołowina.jpg
Fot. Canva/fortyforks