Już nie moczę suszonych grzybów w mleku. Teraz zalewam je wodą z 2 dodatkami
Suszone grzyby są nieodłącznym składnikiem wielu potraw wigilijnych. Bez nich pierogi, uszka czy kapusta nie miałyby tego wyjątkowego smaku. Jednak zanim przystąpimy do gotowania, suszone grzyby musimy namoczyć. Robię to w wodzie z 2 dodatkami, które macie w swojej kuchni.
W tym namocz suszone grzyby
Kto chodził na grzybobrania, teraz może się cieszyć własnoręcznie zebranymi, a następnie ususzonymi grzybami. Wiadomo, takie są najlepsze. Dodajemy je do uszek, kapusty i pierogów. Czasem suszone grzyby trafiają do sosów, którymi zalewamy mięsa. Te leśne okazy dodajemy też do śledzi.
Tutaj możliwości jest naprawdę wiele. Jednak zanim wykorzystamy suszone grzyby w kuchni, musimy je wcześniej namoczyć. Zwykle robiłam to mleku. Jednak teraz suszone grzyby moczę w wodzie z 2 dodatkami. Każdy smakosz znajdzie je w swojej kuchni.
Zajrzałam do lodówki z rybami w Biedronce i mnie zatkało. Myślałam że to karp, prawda okazała się innaWoda z liściem laurowym i cebulą do suszonych grzybów
Namoczenie suszonych grzybów jest obowiązkowe. Bez niego nie ma, co myśleć o dalszej obróbce leśnych okazów. Do moczenia grzybów warto wykorzystać wodę z liściem laurowym i cebulą. Dzięki takiej mieszance suszone grzyby, które trafią do wigilijnych potraw, nie będą gorzkie. Zachowają smak i aromat.
Do wody, w której moczymy suszone grzyby, dorzućmy 2 liście laurowe i cebulę pokrojoną w ćwiartki. Ten zabieg sprawi, że goryczka znika, a naturalny smak grzybów wyostrzy się. Jak długo powinniśmy moczyć w takiej wodzie suszone grzyby? Nie ma tu jednej odpowiedzi. Wszystko zależy od gatunku grzybów i sposobu suszenia. Jednak po około 3 godzinach, suszone grzyby powinny być już gotowe do dalszej obróbki.
Jak długo gotować suszone grzyby?
Warto wiedzieć, że goryczka wyczuwana w suszonych grzybach wynika z ich niewłaściwego przechowywania. Dlatego powinniśmy szczelnie je zamykać. Również zbieranie grzybów podczas dotkliwych upałów daje później nieprzyjemny efekt goryczki. Po wymoczeniu grzybów musimy je ugotować.
Najpierw je odcedzamy, płuczemy i wymieniamy wodę do gotowania. Przeważnie obróbka grzybów trwa 30 minut. Czasem może się przedłużyć do około 50 minut. Wszystko zależy od gatunków gotowanych grzybów. Pisaliśmy o schabie w pysznych sosie, który warto podać na świąteczny obiad. Radziliśmy też, jaką rybą z Biedronki warto zastąpić karpia.
Źródło: mojegotowanie.pl