Smakosze.pl Przepisy Kapustę z grochem robię bez namaczania, wystarczy 1 dodatek. Ten patent to mistrzostwo
Fot. Shutterstock/Bartosz Luczak

Kapustę z grochem robię bez namaczania, wystarczy 1 dodatek. Ten patent to mistrzostwo

17 października 2024

Kapusta z grochem jest smacznym daniem, ale też czasochłonnym. Jego przygotowanie zwykle oznacza kilkugodzinne namaczanie grochu. Teraz jednak wystarczy jeden dodatek, który sprawi, że groch szybciej zmięknie. Poniżej znajdziesz mój sposób na błyskawiczną kapustę z grochem bez namaczania.

Kapusta z grochem bez namaczania

Kapusta z grochem jest tradycyjnym polskim daniem . Zwykle bywa podawana podczas wieczerzy wigilijnej, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by robić ją częściej. Nie każdy jednak kwapi się do tego kulinarnego przedsięwzięcia . Wszystko dlatego, że zwykle groch wymaga nawet kilkugodzinnego namaczania.

Dopiero po namoczeniu groch trafia do gotowania, przez co proces przyrządzania dania jest dość długi . Wymiana wody z namaczania grochu ma zapobiec wzdęciom podczas jedzenia kapusty z grochem. Jednak teraz można zrobić kapustę z grochem bez namaczania. Wszystko dzięki pewnemu produktowi.

groch
Fot. Canva/Langan
Tak zrobisz najlepsze naleśniki na krokiety. Tej sztuczki nauczyła mnie babcia

Zapomnij o namaczaniu grochu

Teraz groch może być miękki również bez namaczania. Jak to możliwe? Wystarczy, że do wody dodamy odrobinę sody oczyszczonej. Dzięki temu groch szybciej zmięknie . Dodatek sody oczyszczonej znacznie przyspieszy cały proces. Ile sody oczyszczonej potrzebujemy?

Przyda się pół łyżeczki sody oczyszczonej na litr wody. Groch stanie się lekkostrawny i możemy od razu pominąć etap namaczania. Tym samym oszczędzimy czas . W podobny sposób warto przygotować inne warzywa strączkowe. Tak samo można postąpić z fasolą, bobem i soczewicą.

Jak zrobić kapustę z grochem bez namaczania?

Kapustę kiszoną opłukujemy i przekładamy do dużego garnka. Dodajemy wodę, liść laurowy i ziele angielskie. Kapustę gotujemy do miękkości. Groch też gotujemy w osobnym oddzielnym garnku. Do wody z grochem wsypujemy sodę oczyszczoną.

Następnie łączymy kapustę z grochem. Danie doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Kapusta z grochem bez namaczania wychodzi bardzo smaczna, ale najlepsza jest na drugi dzień. Jej smak można wzbogacić przez dodanie podsmażonej cebuli. Pisaliśmy o tym, jak zrobić domowy majonez bez surowego jajka. Radziliśmy, jak rozłupać orzechy bez użycia dziadka do orzechów.

kapusta z grochem bez namaczania
Fot. Canva/joannawnuk

Źródło: kobieta.interia.pl

Żadne tam placki. Racuchy ziemniaczane smakują 100 razy lepiej
To pij na Wszystkich Świętych. Pogoda nie będzie Ci straszna
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy