Tak zrobisz najlepsze naleśniki na krokiety. Tej sztuczki nauczyła mnie babcia
Najlepsze krokiety robiła moja babcia. Tajemnica smaku tego dania zależała od ciasta naleśnikowego na krokiety. Dzięki patentowi, który przekazała mi babunia, ciasto wychodzi elastyczne i nie przepuszcza farszu. Dzielę się tym sposobem, bo każdy powinien go znać.
Krokiety, czyli tajemnica smaku
Krokiety są jednym z moich najbardziej ulubionych dań. Ten smak pamiętam jeszcze z dzieciństwa, bo babcia robiła je najsmaczniejsze. Danie wypełniała farszem mięsnym lub grzybowym. Jednak mogą uwagę zawsze zwracało ciasto naleśnikowe.
Było po prostu idealne. Nigdy się pękało ani nie przepuszczało farszu. Było bardzo smaczne, dlatego do dziś korzystam z patentu, który przekazała mi babcia. Od niego właśnie zależy to, jak wyjdzie ciasto, a tym samy całe danie.
Żadne tam placki. Racuchy ziemniaczane smakują 100 razy lepiejNajlepsze ciasto naleśnikowe na krokiety
Zrobienie ciasta na krokiety wcale nie jest takie proste. Czasem jego konsystencja nie jest odpowiednia. Po usmażeniu krokietów może się zdarzyć, że ruloniki pękną, a farsz wydostanie się z dania.
Co zrobić, żeby zapobiec takiej niemiłej niespodziance w kuchni? Warto skorzystać ze sztuczki, którą przekazała mi babcia. Dzięki niej krokiety nie popękają podczas zawijania i potem gdy trafią na patelnię.
Ciasto naleśnikowe na krokiety wyjdzie delikatne, ale jednocześnie elastyczne i mocne. Musi przecież utrzymać farsz, potem panierowanie i smażenie. Dlatego babcia zawsze wlewała gorącą wodę do ciasta i odstawiała je na 20 minut. Zabieg sprawia, że ciasto odpoczywa i nabiera właściwej konsystencji.
Jak zrobić ciasto naleśnikowe na krokiety z przepisu babci?
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 340 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju do ciasta
- 2 jajka
- 1 szklanka gorącej przegotowanej wody
- szczypta soli
- olej do smażenia
Przygotowanie ciasta naleśnikowego na krokiety zacznij od roztrzepania mleka z jajkami i solą. Przesiej do nich mąkę i wlej olej. Mieszaj, by powstała gładka, jednolita konsystencja. Pod koniec mieszania wlej cienką strużką olej. Cały czas energicznie mieszaj składniki.
Ciasto odstaw na 20 minut. Po upływie tego czasu przetrzyj patelnię ręcznikiem papierowym z olejem. Nalej ciasto i rozprowadź na patelni. Smaż naleśniki, aż nabiorę rumianego koloru. Potem zdejmij je z patelni, nałóż farsz, zawiń, panieruj i smaż. Krokiety wyjdą pyszne i nie pękną. Pisaliśmy o tym, jak upiec pyszne i szybie ciastka z jabłkami. Polecaliśmy przepis na rolady wieprzowe z gruszką na obiad.