Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne tam placki. Racuchy ziemniaczane smakują 100 razy lepiej
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 17.10.2024 18:41

Żadne tam placki. Racuchy ziemniaczane smakują 100 razy lepiej

placki
Fot. YouTube/mniamer

Zwykle z tartych ziemniaków robimy placki ziemniaczane. Tym razem przyrządzimy jednak coś nieco innego. Racuchy ziemniaczane wychodzą wyjątkowo chrupiące i jednocześnie bardzo puszyste. Ten przepis będzie kulinarnym odkryciem. 

Racuchy ziemniaczane lepsze od placków

Placki ziemniaczane to jedno z ulubionych dań Polaków. Chrupiące i pożywne często podawane są na obiad. Smakują z kwaśną śmietaną i sosem grzybowym. Jednak teraz mają poważnego konkurenta. Mowa i racuchach ziemniaczanych.

Tym się różnią od placków, że robi się je z dodatkiem drożdży. Dzięki temu wychodzą puszyste, a przy tym zachowują tę apetyczną chrupkość. Są pyszne i dużo lepsze od tradycyjnych placków. Przepis na to danie można zobaczyć na kanale YouTube Mniamer. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

tarte ziemniaki.jpg
Fot Canva/Ahanov Michael
To pij na Wszystkich Świętych. Pogoda nie będzie Ci straszna

Jak zrobić racuchy ziemniaczane?

Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 20 g świeżych drożdży
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie dania zacznij od obrania i pokrojenia ziemniaków na małe kawałki. Zblenduj je i pozbądź się z nich nadmiar soku. Masę umieść na sitku na 5 minut. W tym czasie czosnek drobno posiekaj, posól i rozetrzyj na desce przy pomocy noża.

Cebulę posiekaj i wróć do masy ziemniaczanej. Dołóż do niej cebulę, czosnek, wbij jajko i zblenduj. Dopraw solą, pieprzem i wsyp mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. 

Racuchy ziemniaczane, czyli puszysty smakołyk

Do masy wkrusz świeże drożdże i składniki dokładnie wymieszaj. Drożdże muszą się rozpuścić, by racuchy wyrosły na patelni. Warto mieszać przez co najmniej 2 minuty. Teraz masę odstaw na około 30 minut. Ponownie wszystko wymieszaj.

 Rozgrzej olej na patelni, nakładaj porcję masy, nie rozpłaszczaj i smaż na rumiany kolor przez 2 minuty z każdej strony. Racuchy wyrastają na patelni. Wyłóż je na talerz z ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Racuchy ziemniaczane wychodzą puszyste, grube i pyszne. Pisaliśmy o tym, jak upiec chleb we własnej kuchni. Polecaliśmy przepis na niezwykłą sałatkę w makaronie.

placki
Fot. YouTube/mniamer