Smakosze.pl Przepisy Karkówka pieczona z cebulą to najłatwiejszy i najlepszy obiad. Dokładki są nieuniknione
canva/ikate25, Getty Images

Karkówka pieczona z cebulą to najłatwiejszy i najlepszy obiad. Dokładki są nieuniknione

23 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Idealnie upieczona karkówka powinna charakteryzować się soczystością oraz delikatnością, które zachwycają przy każdym kęsie. Poniższa receptura na karkówkę pieczoną z cebulą pozwala uzyskać taki efekt. Kluczem do sukcesu jest polanie mięsa olejem i kilkoma kroplami soku z cytryny, co zmiękcza je i marynuje.

Karkówka pieczona z cebulą jest pyszną propozycją dla miłośników prawdziwych mięsnych uczt. To także łatwy sposób na sycące danie dla całej rodziny, które nie wymaga zbyt dużo pracy ani czasu.

Marynowanie mięsa w soku z cytryny pozwala uzyskać obłędną kruchość i rozpływającą się konsystencję. Kwaśne pH soku zmiękcza mięso, a także gromadzi w jego wnętrzu wilgoć, co dodatkowo poprawia soczystość.

Przepis na karkówkę pieczoną z cebulą

Składniki:

  • 700 g karkówki wieprzowej

  • 5 cebul

  • sok z połówki cytryny

  • 3 łyżeczki suszonego czosnku

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 łyżeczka kuminy

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka nasion kolendry

  • 2 łyżki oleju

  • sól

  • pieprz

  • cukier

  • woda

Zacznij od oczyszczenia mięsa z żył i błon, a następnie pokrojenia go na 6 plastrów równej grubości. Umieść je w misce, polej olejem, sokiem z cytryny, oprósz przyprawami i odstaw na 1 godzinę.

Po godzinie wrzuć je na mocno rozgrzana patelnie i podsmaż do zrumienienia. Cebule obierz, pokrój w piórka i podsmaż na tej samej patelni co karkówkę. Dopraw ją solą, pieprzem oraz cukrem i smaż przez 10 minut na małym ogniu, aż się skarmelizuje.

Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym i przykryj podsmażoną cebulą. Naczynie owiń folią aluminiową i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na 75 minut. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na maślankowe kotlety z piersi z kurczaka.

skarmelizowana cebula

Źródło zdjęcia: canva/bhofack2, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: lekcjewkuchni

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy