Karp z pieczarkami zapiekany w śmietanie
KARP Z PIECZARKAMI ZAPIEKANY W ŚMIETANIE
Składniki na 4 porcje:– 750 g oczyszczonych dzwonków lub filetów z karpia (4 kawałki)– 2 średnie cebule (najlepiej łagodne w smaku, np. cukrowa lub dymka)– 350 g pieczarek brunatnych pieczarek– 200 ml śmietany 12-18% tł. (ok. 1 szkl.)– 2-3 łyżki soku z cytryn– 2 łyżki mąki pszennej– 2 łyżki oliwy– 1 łyżka masła– sól i pieprz (do smaku)– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Sposób przygotowania:1. Oczyszczone kawałki ryby osuszyć, skropić sokiem cytrynowym, posolić i odstawić na czas przygotowania pozostałych składników.2. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oliwie. Dodać oczyszczone, umyte, osuszone i przekrojone na pół pieczarki. Dusić około 5 minut, aż grzyby zaczną puszczą wodę i odparują. Dodać masło, doprawić solą, pieprzem i podgrzewać kolejne 2 minuty.3. Na patelni ponownie rozgrzać oliwę. Podsmażyć z obu stron kawałki karpia. Czas smażenia powinien być krótki (dosłownie 1-2 minuty z każdej strony), gdyż ryba będzie dochodziła do siebie podczas zapiekania.4. Porcje ryby przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wyłożyć pieczarkami z cebulą, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160°C, rybę zalać śmietaną i zapiekać jeszcze 5 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Wskazówki:– Zamiast brunatnych pieczarek można użyć zwykłych białych albo jeszcze lepiej – grzybów leśnych (mogą być mrożone).– Oprócz podstawowych przypraw, możemy wzbogacić smak potrawy rozmarynem lub tymiankiem, zwłaszcza jeśli przyrządzamy ją w wersji z grzybami leśnymi.– Dla przełamania smaku i dla dodatkowego świątecznego akcentu, można uwzględnić w recepturze garść owoców suszonych (rodzynek lub żurawiny).