Karp z pieczarkami zapiekany w śmietanie
https://pixabay.com/pl/

Karp z pieczarkami zapiekany w śmietanie

Karp zapiekany w śmietanie to pomysł na pyszny świąteczny obiad i alternatywa dla panierowanej i smażonej klasycznej wersji karpia. Zaletą tej potrawy jest to, że można ją przygotować wcześniej, a potem podgrzać w piekarniku tuż przed podaniem. Karp to jedna z najstarszych ryb hodowlanych. Znana jest w kuchni polskiej od dawna. Przepisy na dania z jej udziałem możemy zaczerpnąć zarówno z tradycyjnej kuchni staropolskiej, jak i współczesnej kuchni polskiej. Karpia najczęściej się smaży, piecze, podaje w galarecie, choć tak jak inne ryby nadaje się też na zupę czy pulpety. Jego delikatne i charakterystyczne w smaku mięso, posiada sporo białka oraz ważne dla organizmu witaminy i składniki mineralne. Jeśli szukamy pomysłu na wyśmienity i zdrowy obiad z rybą w roli głównej, rozwiązaniem może być ten oto przepis.

KARP Z PIECZARKAMI ZAPIEKANY W ŚMIETANIE

Składniki na 4 porcje:
– 750 g oczyszczonych dzwonków lub filetów z karpia (4 kawałki)
– 2 średnie cebule (najlepiej łagodne w smaku, np. cukrowa lub dymka)
– 350 g pieczarek brunatnych pieczarek
– 200 ml śmietany 12-18% tł. (ok. 1 szkl.)
– 2-3 łyżki soku z cytryn
– 2 łyżki mąki pszennej
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyżka masła
– sól i pieprz (do smaku)
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:
1. Oczyszczone kawałki ryby osuszyć, skropić sokiem cytrynowym, posolić i odstawić na czas przygotowania pozostałych składników.
2. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oliwie. Dodać oczyszczone, umyte, osuszone i przekrojone na pół pieczarki. Dusić około 5 minut, aż grzyby zaczną puszczą wodę i odparują. Dodać masło, doprawić solą, pieprzem i podgrzewać kolejne 2 minuty.
3. Na patelni ponownie rozgrzać oliwę. Podsmażyć z obu stron kawałki karpia. Czas smażenia powinien być krótki (dosłownie 1-2 minuty z każdej strony), gdyż ryba będzie dochodziła do siebie podczas zapiekania.
4. Porcje ryby przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wyłożyć pieczarkami z cebulą, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160°C, rybę zalać śmietaną i zapiekać jeszcze 5 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.


Wskazówki:
– Zamiast brunatnych pieczarek można użyć zwykłych białych albo jeszcze lepiej – grzybów leśnych (mogą być mrożone).
– Oprócz podstawowych przypraw, możemy wzbogacić smak potrawy rozmarynem lub tymiankiem, zwłaszcza jeśli przyrządzamy ją w wersji z grzybami leśnymi.
– Dla przełamania smaku i dla dodatkowego świątecznego akcentu, można uwzględnić w recepturze garść owoców suszonych (rodzynek lub żurawiny).

Następny artykuł