Smakosze.pl Porady Kiedy solić jajka sadzone - na początku czy końcu smażenia?
canva/Minerv

Kiedy solić jajka sadzone - na początku czy końcu smażenia?

3 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jajka są idealne na śniadanie, bo są pożywne, smaczne i szybkie do przygotowania. Możesz je ugotować na miękko lub twardo, zrobić z nich jajecznicę czy jajka sadzone. Dziś proponujemy właśnie te ostatnie. A wiesz, kiedy najlepiej solić jajka sadzone? Poznaj też inne wskazówki, dzięki którym przygotujesz doskonałe danie.

Choć niektórzy na śniadanie jedzą kanapki czy płatki na mleku, to jednak jajko wydaje się bardzo dobrą propozycją. Jest niezwykle pożywne, bo kryje w sobie wszystkie składniki odżywcze. Potrafi też dodać nam energii na dłuższy czas. Poza tym jest smaczne, ma neutralny smak i szybko je przygotujesz.

Kiedy solić jajka sadzone?

Pewnie od lat przygotowujesz jajka sadzone i nigdy nie zastanawiałaś się na tym, kiedy je solić. Rzeczywiście moment solenia, nie ma większego wpływu na smak dania. Może jednak powodować zmianę ich koloru. Dlatego najlepiej solić jajka na koniec ich smażenia. W tym momencie warto też jajka oprószyć pieprzem. Najlepiej świeżo zmielonym, bo jest najbardziej aromatyczny.

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę, przyrządzając jajka sadzone? Po pierwsze jajka najlepiej wybić nie od razu na patelnię, a do miseczki. To ustrzeże przed rozlaniem się żółtka, co w przypadku jajek sadzonych byłoby niedopuszczalne.

Jak smażyć jajka sadzone?

Najpierw należy średnio rozgrzać patelnię i lekko ją natłuścić. Do smażenia jajek dobrze nadaje się masło, nawet to nieklarowane. Można też użyć odrobiny oleju. Przy wylewaniu jajek na patelnię należy uważać, by jajka nie stykały się. Jeżeli patelnia jest dość mała, można więc smażyć jajka pojedynczo.

Jajka smażymy na niedużym ogniu, tak by białko powoli się ścinało. W żadnym wypadku nie powinno "bulgotać", bo straci apetyczny wygląd. Smażymy jajko na średnim ogniu czekając, aż całkowicie zetnie się białko i lekko zacznie ścinać się żółtko. Wtedy jajko należy oprószyć solą i pieprzem, a potem ostrożnie zsunąć je na talerz.

Jajek sadzonych nie obracamy na drugą stronę. Nie smażymy ich tak długo, aż od spodu zaczną się przyrumieniać. Jeśli chcesz przyspieszyć ich ścinanie się, patelnię możesz nakryć pokrywką.

Więcej porad na temat jajek i jajecznych potraw znajdziesz na naszej stronie. Zobacz, jak ugotować idealne jajka na miękko . Dowiedz się też, czym różnią się jajka ekologiczne od zwykłych .

solenie
solenie

Źródło zdjęcia: canva/Degimages

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje, alemeksyk.eu

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy