Smakosze.pl Przepisy Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
screen z filmu na kanale YouTube Co Domi Zgotuje?

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia

2 czerwca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Przypominamy dziś przepis, który w czasach PRL był niezwykle popularny. Chodzi o pyszną Stefankę, czyli ciasto bez pieczenia z kaszy manny. Czekoladowy i niezawodny łakoć cieszył całe pokolenia Polaków. Dziś także warto o nim pamiętać, gdyż bije na głowę smakiem wiele obecnych przysmaków.

Najlepsze ciasto bez pieczenia z czasów PRL

Czasy PRL wymagały od naszych mam i babć nie lada kreatywności Pustki w sklepach nie ułatwiały zadania zaspokojenia apetytu na słodkie. Tak właśnie powstała Stefanka- proste ciasto bez pieczenia ze składników, które były akurat pod ręką.

Ciasto bez pieczenia z kaszy manny udaje się za każdym razem. Poradzi sobie z nim absolutnie każdy miłośnik gotowania. Nie ważne, czy uwielbiasz klasykę, czy też po raz pierwszy spotykasz się z tym deserem. Gwarantujemy, że jego smak przypadnie Ci do gustu.

Tak próbują oszukać klientów Żabki. Nie dajcie się nabrać

Przepis na pyszne i proste ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 1 duże opakowanie herbatników maślanych
  • 250 g masła
  • 1 litr mleka 3,2%
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 1-2 łyżki kakao
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • garść siekanych orzechów do dekoracji
  • szczypta soli

Składniki na polewę:

  • 130 g masła
  • 4 łyżki kakao
  • ½ szklanki cukru pudru

Obłędne ciasto bez pieczenia krok po kroku

Przygotuj metalową formę do ciasta bez pieczenia . Wysmaruj dno masłem i wyłóż je herbatnikami . Całość odłóż na chwilę na bok.

Mleko na ciasto bez pieczenia wlej do garnka . Dodaj do niego masło, oba rodzaje cukru i szczyptę soli. Całość postaw na ogniu i gotuj, cały czas mieszając, aż składniki połączą się .

Po upływie tego czasu do masy na ciasto bez pieczenia dosyp kaszę manną . Dołóż też 1 żółtko. Wszystko podgrzewaj, ciągle mieszając, aż do zgęstnienia .

Niemal gotową masę do ciasta bez pieczenia zestaw z kuchenki . Dosyp do niej kakao i starannie wymieszaj. Następnie wylej ją na przygotowane wcześniej herbatniki, wyrównaj i przykryj drugą warstwą ciasteczek .

Przygotuj polewę czekoladową do ciasta bez pieczenia . W tym celu wszystkie podane składniki włóż do rondelka i podgrzewaj do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji . Taką polewą udekoruj ciasto, posyp je posiekanymi orzechami i ostaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na cała noc . Po upływie tego czasu możesz zajadać się wyśmienitą Stefanką . To kolorowe ciasto bez pieczenia zachwyci swoim wyglądem zwłaszcza dzieci . Patent Wachowicz na bezproblemowy deser zapiera smakiem dech w piersiach .

kasza manna.png
Canva / Yana Gavoronskaya
Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych? 1 detal mówi wszystko
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy