Smakosze.pl
Ogórki kiszone

Pixabay / congerdesign

Wspaniałe zalety soku z kiszonych ogórków

10 Lutego 2021

(Ostatnia zmiana: 6 Maja 2021)

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Sok z kiszonych ogórków, to tak naprawdę ich zalewa, która powstała w procesie fermentacji. Pewien mężczyzna pił go przez 7 dni, a potem podzielił się swoimi spostrzeżeniami w mediach społecznościowych. Okazało się, że pozbył się międ

Ogórki kiszone należą do absolutnej czołówki uwielbianych przetworów! Ich przygotowanie jest w wielu domach prawdziwą tradycją, która przechodzi z pokolenia na pokolenia! 

Niedawno podawaliśmy wspaniały przepis na pastę oraz surówkę, jaką można zrobić z tego uwielbianego przysmaku. Warto również poznać zalety soku z kiszonych ogórków. Przenigdy nie powinien zostać wylany do zlewu!

Przez 7 dni pił sok z kiszonych ogórków. Efekty robią ogromne wrażenie!

Po pierwsze, pijąc sok z kiszonych ogórków, pozbędziemy się nieświeżego oddechu. Jest to dość krępujący problem, który może utrudnić nam kontakty towarzyskie.

To nie koniec doskonałych wiadomości! Sok zawiera również przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia i zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój wielu chorób.

Napój doskonale wpływa również na naszą odporność. Wszystko dzieje się za sprawą sporej zawartości witaminy C oraz obecności bakterii probiotycznych. Sok poprawia również metabolizm i wspiera odchudzanie!

Sok z kiszonych ogórków ucieszy także smakoszy. Okazuje się, że doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielu dań między innymi sosów i zup! Szczególnie warto wlać go do klasycznego żurku, barszczu czerwonego lub chłodnika!

Jak pić sok z kiszonych ogórków?

Zdaniem ekspertów, sok z kiszonych ogórków można pić codziennie, najlepiej przed posiłkiem, nie przekraczając 200 ml dziennie. Niestety większa porcja napoju może zwiastować niepożądane problemy żołądkowe.

Chociaż napój jest bardzo zdrowy, to ze względu na dużą zawartość sodu powinny unikać go osoby mające nadciśnienie lub problemy z nerkami oraz alergicy.

Powyższy tekst nie jest poradą lekarską. W razie ewentualnych wątpliwości skonsultuj się z odpowiednim specjalistą.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło:poradnik zdrowie

undefined

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefined

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

parówki

Porady

Jak prawidłowo gotować parówki?

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego do rosołu warto dodać ocet?

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić flaki wołowe? Poradnik krok po kroku

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić placki ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Porady

Jakie ryzyko niesie ze sobą używanie mokrej rękawicy kuchennej?

Czytaj więcej >
Miękka i soczysta wątróbka

Porady

Co zrobić, żeby wątróbka wyszła miękka i soczysta?

Czytaj więcej >