Przepyszna surówka z ogórków kiszonych. Idealne połączenie smaków
Kiszenie ogórków urasta w wielu domach do rangi tradycji. Po trudach lata nadchodzi jednak zim, gdy można cieszyć się domowym przetworem! Sposobów jego wykorzystania jest bardzo dużo!
Ogórki kiszone same w sobie są doskonałą przekąską, świetnie sprawdzą się także jako składnik pysznej surówki. Warto zwrócić uwagę na niezwykłe połączenie smaków. Poza ogórkami w surówce znajduje się między innymi jabłko i ostry por. Taki miks z pewnością zachwyci nawet najbardziej wybrednych miłośników jedzenia.
Surówka pasuje niemal do wszystkiego. Świetnie sprawdzi się do zarówno mięsnych, jak i bezmięsnych drugich dań. Można jeść ją również samą jako przekąskę!
Poniżej podajemy przepis na to pyszne i łatwe w wykonaniu danie.
Surówka z ogórków kiszonych i pora - przepie
Składniki:
por – po pokrojeniu 1 szklanka
1 mniejsze jabłko
1 ogórek kiszony
2 majonezu
pieprz i sól do smaku
Sposób wykonania:
Por kroimy w półplasterki i przekładamy na sito i przelewamy wrzątkiem. Odstawiamy na chwilę, a później odciskamy i przekładamy do miski. Ścieramy na grubych oczkach tarka jabłko i ogórek i kiszony i dodaje do miski.
Następnie przygotowujemy sos. Dodajemy do naszej surówki majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Surówkę podajemy od razu lub schładzamy w lodówce, aby smaki lepiej przeszły.
Jeśli chcesz, żeby surówka była nieco lżejsza, zastąp majonez jogurtem naturalnym.
Jesteśmy ciekawi, co sądzicie o takim połączeniu smaków?
Szukasz innych dań z ogórkami kiszonymi w roli głównej? Polecamy przepis na pyszną domową pastę do kanapek oraz wyborną sałatkę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: slodkieokruszki.pl