Smakosze.pl Przepisy Kładę mięso na ziemniaczane puree i wrzucam do piekarnika. To najlepszy obiad, jaki ostatnio jadłem
Fot. YouTube/Obfite i smaczne

Kładę mięso na ziemniaczane puree i wrzucam do piekarnika. To najlepszy obiad, jaki ostatnio jadłem

16 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jeżeli lubisz połączenie ziemniaków i mięsa, to ten obiad jest właśnie dla ciebie.  Te składniki zapieczone razem stanowią danie idealne. Robi się je łatwo, a w dodatku szybko. Ten obiad będzie smakował każdemu.

Ziemniaki i mięso to klasyka

Ziemniaki i mięso nie od dzisiaj stanowią świetne połączenie na obiad. Mogę się jednak założyć, że nigdy nie jadłaś ich zapieczonych razem. Ja poznałem to danie niedawno i wiem, że jest tak pyszne, że ty też musisz go spróbować.

Pomimo tego, że robiłem to danie już kilka razy, dalej nie mogę uwierzyć, że robi się je tak łatwo. A w dodatku nie zajmuje zbyt wiele czasu. Zrób je z poniższego przepisu i przekonaj się sama.

mieso smażone.jpg
Fot. YouTube/Obfite i smaczne
Cztery kilo w tydzień! Ta zupa kapuściana gwarantuje błyskawiczny efekt
W mig usuwam klej po naklejkach z szyb i słoików. Sekret to 2 składniki

Co będzie ci potrzebne?

Do przyrządzenia tego obiadu potrzebujesz składników z listy poniżej. Nie będę ukrywał, że jest ich sporo. Na szczęście nie kosztują zbyt wiele, a to gwarantuje niedrogi obiad dla całej rodziny. Sprawdź, co będzie ci potrzebne i zaczynajmy gotowanie. Podobny przepis znajdziesz na kanale Obfite i smaczne , skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 200 g sera żółtego w kostce
  • 3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • mielona papryka słodka
  • pieprz
  • sól

Przepis na najlepszy obiad

Zacznij od obrania i dokładnego umycia ziemniaków. Następnie przekrój je w ćwiartki i ugotuj w osolonej wodzie. Na rozgrzanej na patelni oliwie zeszklij pokrojoną w małą kostkę cebulę. Dodaj mielone mięso i połącz ze sobą składniki. Całość przypraw pieprzem, solą, mieloną papryką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ponownie wymieszaj.

Paprykę oraz pomidory umyj, a następnie pokrój w małą kostkę i dodaj do smażącego się mięsa. Ugotowane ziemniaki odcedź i przełóż do miski. Wsyp do nich posiekaną natkę pietruszki. Rozbij je za pomocą tłuczka na jednolitą i gładką masę .

Następnie przełóż ją do prostokątnego naczynia żaroodpornego. Uformuj w nim  małe prostokątne korytka. Zrób to tak samo, jak na zdjęciu poniżej. Na spód każdego takiego zagłębienia włóż odrobinę sera startego na małych oczkach tarki. Przykryj go podsmażonym mięsem, aby za chwilę wierzch posypać serem.

Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Po tym czasie krój na kawałki i gotowe. Sprawdź, jak poprawnie ugotować makaron oraz dowiedz się, jakie nowe warzywo pojawiło się w Biedronce .

ziemniaki kory.jpg
Fot. Canva/Obfite i smaczne

Ta sałatka bije na głowę nawet jarzynową. W tym roku podam ją na Wielkanoc
Odkąd mam ten przepis nie kupuję już bułek w sklepie. Nie ma szans, że coś nie wyjdzie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy